"אנחנו קוראים לעצמנו אומת הסטארטאפ, אבל ב-AI נשארנו מאחור"

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט התארח בוועידת ישראל לטכנולוגיות המידע 2025 ודיבר על החיבור בין ישראל, AI, והצורך הדחוף לגבש חזון לאומי שימקם את המדינה בחזית המירוץ הגלובלי לבינה מלאכותית

מערכת ITtime
5.5.25

נפתלי בנט בוועידת ישראל לטכנולוגיות המידע 2025. צילום: רפי דלויה

ראש ממשלת ישראל לשעבר, נפתלי בנט, השתתף היום (ב') בוועידת ישראל לטכנולוגיות המידע, שם פתח את האירוע ונשא דברים בנאום שהוקדש לבינה מלאכותית ולמקומה של מדינת ישראל במרוץ הטכנולוגי הגלובלי. לדבריו, ישראל, שבעבר הובילה את החדשנות העולמית, נמצאת כיום מאחור בתחומים קריטיים כמו תשתיות, פיתוח מודלים לשוניים גדולים (LLMs), וניהול דאטה. "אנחנו קוראים לעצמנו אומת הסטארטאפ, אבל מדשדשים בסיפור הזה", אמר, "אנחנו לא במקום שהיינו אמורים להיות בו, פספסנו הרבה, גם בפן התשתיתי וגם ביצירת LLMים. מדינת ישראל הרחק מאחור".

לדברי בנט, קצב ההתקדמות בעולם ה-AI הוא עצום והתחרות בין החברות מתבססת על שלושה מרכיבים עיקריים: תשתיות, דאטה ופריצות דרך אלגוריתמיות. הוא הסביר כי אמנם כוח החישוב משתפר, אך הוא מביא עמו תוספת חוכמה מדודה בלבד. "אם תכפילו את הקומפיוט פי 10, לא תקבלו פי 10 חוכמה, אלא אולי פי 1.5. זה אסימפטוטי", אמר והוסיף כי ה-AI מציג אינטליגנציה של "בוגר אוניברסיטה די חכם". אך בנט מאמין שהשלב הבא קרוב מאוד: תוך שנה-שנתיים ה-AI ישיג את הרמה של חוקרי AI האנושיים הטובים ביותר, ואז נתחיל לראות מיליוני חוקרים וירטואליים שמפתחים בעצמם את הדור הבא של הטכנולוגיה.


כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime


לטענתו, זה יהפוך את ה-AI ל"סופר אינטליגנציה" – כזו שלא רק מבצעת מטלות, אלא חושפת בועות הבנה שבני אדם כלל לא מסוגלים לתפוס. "אני יכול לשבת עם הכלבה שלי יממה שלמה ולהסביר לה מה זה 3+7, היא לא תבין. זה מרחב שהיא לא תבין. ככה גם יהיו תחומים שה-AI יבין ואנחנו לא".

היתרונות של AI, לפי בנט, עצומים: שפע, יעילות, תרופות חדשות, חומרים מתקדמים ואפילו מחשוב קוונטי. אבל לצדם, הוא מזהיר, קיימים שני אתגרים קיומיים, תחרות בין-מעצמתית ושאלת היישור (alignment). הוא דיבר על תרחישים מטרידים: "תארו לכם AI ברמת IQ 400. תחשבו אילו יתרונות יהיו למעצמה שתגיע לזה ראשונה. וירוסים ביולוגיים ממוקדים, צי של רחפנים בגודל יתוש שתוקפים מדינה, יכולות לחימה שאינן ניתנות להתמודדות. כמו F16 נגד חיצים. זו לא תחרות".

ואם זה לא מספיק, האתגר השני מטריד לא פחות, יישור האינטרסים של ה-AI עם טובת האדם. "מה אם נגיד ל-AI שהמטרה היא בית נקי, והוא יפתור את זה בזה שאחרי שהוא ינקה את הבית הוא יהרוג את כל מי שמלכלך? זו הדוגמה הקיצונית, אבל זו המהות של חוסר alignment". כאן הביא בנט אנלוגיה מ"משחקי הכס": "אנחנו מגדלים דרקון קטן וחמוד, והוא יגדל. אנחנו מניחים שהוא תמיד יפעל לטובתנו. מי אמר?".

ומה לגבי ישראל?

בנט טוען שהעם היהודי תמיד הציע פתרונות לעולם ושזה הזמן של ישראל להפוך ל"אומת הפתרונות" לאתגרי ה-AI: "האייפון הרס לנו את המשפחתיות", אמר, "הפתרון של העם היהודי הוא משהו די חדשני – שבת. פעם בשבוע, טלפון במגירה, מדברים, מגלים מחדש את הילדים". לדבריו, המדינה צריכה להפסיק לחשוש מהטכנולוגיה: "הבת שלי קיבלה שיעורי בית שאסור לה להשתמש ב-ChatGPT. אני אומר ההפך. לאתגר את הילדים, שילמדו".

ולשאלה מה ילד צריך כדי להצליח ב-30 השנה הקרובות? "היכולת לחבר, להוציא לפועל", אמר. "ה-AI יוצר אתגרים עצומים", סיכם, "מדינת ישראל צריכה להפוך לאומת הפתרונות לבעיות הגדולות בעולם. יש לנו את האנשים. כל מה שנשאר זה לפעול".

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם