יערערו את השליטה של גוגל? חברות ה-AI משיקות דפדפנים חדשים
Perplexity ו-OpenAI משיקות דפדפנים שמציבים את ה-AI במרכז חוויית הגלישה ומעמידות את הדומיננטיות של גוגל בתחום למבחן משמעותי

דפדפן Comet החדש. תמונה: Perplexity
כשמדברים על שליטה בעולם הטכנולוגיה, הדוגמא הראשונה שקופצת לראש היא ככל הנראה השליטה של גוגל בתחום הדפדפנים. Chrome – שהוצג לראשונה ב-2008, צבר נתח שוק במהירות מטאורית וכיום מחזיק ב-65% ממנו – הפך להיות הדפדפן הפופולרי ביותר בעולם. הבדיחה המוכרת היא כמובן שכל משתמש חדש שמקבל PC עם הדפדפן של מיקרוסופט, Edge, משתמש בו רק פעם אחת וגם זה כדי להוריד את כרום.
אבל לאחר שנים של שליטה, פסיקות בית המשפט האחרונות בעניינה של גוגל מתחילות לערער את השטח, ומי שרוצות להיכנס לוואקום הזה הן חברות הבינה המלאכותית, שכבר מזמן הפכו מ"טרנד" ל"איום". ואחרי שהן שינו את הדרך בה אנחנו מחפשים מידע ברשת, כעת הן רוצות להיכנס למגרשה הביתי של גוגל ולנסות את כוחן עם דפדפנים חדשים.
הראשונה לירות היא Perplexity, שהכריזה על השקת דפדפן AI בשם Comet. לא הרחק מאחוריה נמצאת OpenAI, שבזכות ChatGPT הפכה למובילת המרוץ הנוכחי, והיא כבר הודיעה שהיא מכינה דפדפן משלה שישוחרר בקרוב.
לא לכל כיס – כרגע
בשלב זה, Comet פתוח רק למנויי MAX של Perplexity, מנוי חודשי שעולה לא פחות מ־200 דולרים. הוא מעניק גישה מוקדמת לפיצ’רים החדשים, אך בהמשך צפוי להגיע גם למנויי Pro וללקוחות הארגוניים. מי שלא מוכן לשלם עדיין, יכול להצטרף לרשימת ההמתנה.
הדפדפן שם את מנוע החיפוש של Perplexity במרכז, עם סיכומים מיידיים ומבוססי AI. התוספת המרכזית היא Comet Assistant, סוכן בינה מלאכותית שמסוגל לסכם מיילים, לארגן לשוניות ולנווט בין עמודים, והכול דרך פאנל צדדי שמגיב לפי ההקשר של התוכן.
בנוסף, Comet יודע לסכם סרטונים, אימיילים ואירועים ביומן, לאגד לשוניות לפי נושא, ולבצע פקודות בשפה טבעית. הוא כבר זמין ל-Windows ול-Mac, עם תמיכה נוחה בהרחבות, הגדרות וסימניות קיימות.
ומה צפוי מ־OpenAI?
כאמור, OpenAI צפויה להשיק את דפדפן ה-AI שלה בקרוב, והוא יציע גם כן חוויה מונחית שיחה, בהובלת סוכן ה־Operator של החברה. הדפדפן יתבסס על Chromium, מהלך שמעניק ל־OpenAI שליטה רבה יותר על חוויית המשתמש, ובעיקר על המידע שנאסף ממנו.
Operator צפוי "לראות" עמודים, לתקשר עם אלמנטים גרפיים, לבצע משימות כמו מילוי טפסים או הזמנת שירותים ואפילו לתקן את עצמו כשמשהו משתבש. המשתמשים יוכלו לשמור פרומפטים קבועים, להריץ תהליכים במקביל ולהתאים אישית את חוויית השימוש.
העובדה ש-OpenAI גייסה עובדים מצוות Chrome המקורי, ומשלבת את מוצריה בשגרת היום-יום של המשתמשים, מלמדת שהיא לא באה "להתארח" בשוק הזה היא רוצה לכבוש אותו.
כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime
הולכות ראש בראש עם הענקית
לאחרונה שילבה גוגל במנוע החיפוש שלה את פיצ'ר ה-AI Overview, תוצאה ישירה מעל תוצאות החיפוש הרגילות, שמאגדת מידע ממקורות שונים. המהלך הזה, שלא חף מביקורת, מנסה להשיב מלחמה לעליית מודלי השפה הגדולים, שהפכו בעיני רבים למקור מידע מועדף.
דפדפני ה-AI החדשים מציבים תגובה ישירה: לא עוד תוספים מאולתרים, אלא פלטפורמה שלמה שבה הבינה המלאכותית היא הליבה של חוויית הגלישה. הם מבטיחים שינוי עמוק לא רק באופן החיפוש, אלא גם בתהליך עצמו, מרגע השאלה ועד הפעולה.
הטיימינג לא מקרי
המהלכים של Perplexity ו־OpenAI כאמור, לא מתקיימים בוואקום. הם מגיעים ברגע שבו גוגל מתמודדת עם החלטות בית משפט שקבע כי היא מחזיקה בשליטה מונופוליסטית בתחום הפרסום והחיפוש. בארה"ב אף הוגשה בקשה להפריד את Chrome מהחברה האם.
גוגל אמנם מתכוונת לערער, אבל הקרקע מתחתיה לא באמת יציבה. גם מיקרוסופט ו־Edge שלה עלולות לגלות שהן עומדות בפני מהפכה. אז אמנם לא נראה כרגע שהשחקניות הוותיקות עומדות לקרוס, אבל נזכיר שפעם גם נוקיה נראתה בלתי ניתנת להזזה. ואז הגיע טלפון אחד, בלי מקשים, ושינה הכול.