ביקרתם באולימפיאדה? הנתונים שלכם יישמרו גם אחרי המשחקים ב-2028

חיפוש לינה בפריז, הזמנת כרטיסים למשחק אולימפי, נסיעה במטרו - בכל הפעולות האלה הנתונים של המשתמשים נשמרו, ויש לכך השלכות ביטחוניות, כספיות וסביבתיות

כתב אורח
30.9.24

מאת שלומי פרייס

ניהול נתונים הוא סוגיה ציבורית וחברתית שצריכה להעסיק כל אזרח, והשנה, כשהמשחקים האולימפיים והפראלימפיים של 2024 התקיימו, איסוף וניהול נתונים בולט במיוחד. משחקים אלה הביאו לצרפת כמעט 15.1 מיליון מבקרים, בהם 3.3 מיליון שרכשו כרטיסים למשחקים, כלומר כבר השאירו פרטים שמאוחסנים בשרתים. איפה יישמר כל המידע הזה, מה יעשו איתו ומה העלויות של שמירתו? השאלות האלה נוגעות לכולנו, אך העיסוק בו דל מאוד.

הנזק הסביבתי

מנקודת מבט סביבתית, ניהול נתונים מסודר ומנומק הוא חיוני לחסכון באנרגיה. המאבק בהתחממות הגלובלית קשור קשר ישיר והדוק עם כמות נתוני המידע המאוחסנים שלנו – שרתי האחסון פולטים Co2 ומחירי האנרגיה רק הולכים ועולים. לפי מחקר עדכני שביצענו בחברה, 41% מהנתונים המאוחסנים בבריטניה אינם בשימוש או שהם נתוני זבל, אך הם עולים למגזר הפרטי הון של 3.7 מיליארד ליש”ט מדי שנה. לאורך זמן גילינו כי הצורך במרכזי נתונים המספקים אחסון מאובטח ואינטואיטיבי, המסוגל להפחית את פליטת ה-Co2, אינו סותר את היכולת לניהול נתונים יעיל או את הדרישה לאחריות אישית מהמשתמש.

כמות נתוני המידע המאוחסנים רק הולכת וגדלה. יצירת חשבון משתמש כבר לא יכולה להיות מעשה טריוויאלי כאשר אנו יודעים שהנתונים האישיים של אנשים שקונים כרטיסים למשחקים האולימפיים או לנסיעה ממקום למקום במטרו למשל יישמרו בין שלוש לשבע שנים, עד שהחשבון המדובר יימחק על ידי המשתמש.

ומה לגבי הנתונים שנאספים כדי לאפשר לציבור לדעת בזמן אמת את משך הנסיעה, את זמן ההמתנה המשוער בכניסה לאתר או את המידע שנוצר על ידי הזמנות לינה? Airbnb דיווחה כי ברבעון השני של 2023 החיפושים אחר לינה באזור פריז כמעט הוכפלו בהשוואה לרבעון הראשון. מה יקרה לכל הנתונים האלה לאחר האולימפיאדה? היכן הם יישמרו ומה תהיה המשמעות של שמירתם? התשובות לשאלות אלה יכולות להפחית או להגביר את הסיכונים החברתיים והסביבתיים, אך נכון להיום אף אחד לא יכול לענות עליהן.

אבטחה פיזית ואבטחת מידע

מנקודת מבט ביטחונית, פריז הכינה את עצמה לאולימפיאדה על ידי שימוש בטכנולוגיות AI וביג דאטה במטרה לנהל זרימה של כוח אדם, למנוע עומס ולהבטיח את שלומם של המבקרים. כך, עד 31 במרץ 2025 בירת צרפת תרושת במעקב וידאו חכם (ניתוח אוטומטי של תמונות שצולמו על ידי מצלמות וידאו לאבטחה או מל”טים), וכן יתבצע איסוף מאסיבי של נתונים אישיים מורשים, על מנת לזהות בזמן אמת אירועים שעלולים לאיים על שלומם של המבקרים (תנועות המונים, התנהגות חשודה, תיקים נטושים וכו’) במקומות המארחים אירועי ספורט, בילוי או תרבות, בסביבתם ובאמצעי התחבורה הציבורית. איסוף נתונים זה הוא הכרחי בכל שנה, והשנה, בה האיומים גדולים יותר, הוא אקוטי במיוחד.

רגישות דיפלומטית

בין כל אלה עלולים להיות לא מעט נתונים רגישים וניהולם הופקד בידי חברת Atos, עם אירוח פיזי של השרתים בצרפת. הייתה פה מחשבה דיפלומטית, שכן הבחירה השנייה הייתה עליבאבא, ענקית המסחר האלקטרוני הסינית ונותנת החסות של ה-IOC – International Olympic Committee), שהייתה אמורה לאחסן את רשימת האנשים המורשים בענן שלה. מהי המטרה של מהלך זה? לצמצם ככל האפשר את הסיכון לדליפת מידע ממערכות המידע האולימפיות, שהן מטרה נחשקת עבור האקרים ופושעי סייבר, ואת זה לא אנחנו קבענו:  “סיכוני סייבר הם כל הנראה אחד מהסיכונים הגדולים והמשמעותיים כיום”, מציין בית המשפט לביקורת בדו”ח מינואר 2023 שכותרתו “ארגון המשחקים האולימפיים והפראלימפיים בפריז 2024. בהתחשב בהימורים התקשורתיים והכלכליים הקשורים למשחקים… אירוע עולמי מסוג זה הפך למטרה להתקפות סייבר, שמטרותיהן יכולות להיות מרובות (פשעי שנאה ורשע, פשעים על רקע סכסוכים פוליטיים או לצורך סחיטת כספים), במטרה לערער את יציבות ארגון המשחקים”.

באפריל האחרון השיקה חברת Atos את קמפיין בדיקות האבטחה שלה למשחקים האולימפיים: כ-60 מומחים, 25,000 שעות של בדיקות על יותר מ-150 יישומי IT קריטיים המוקדשים לניהול ושידור המשחקים, וכל זה כדי להגן על נתונים רגישים, לנהל את החיבור בין מערכות IT רבות ולאבטח את ריבוי המתחמים בהם יתקיימו המשחקים.

בצילה של ההתארגנות למשחקים האולימפיים, שחקנים דיגיטליים – מצרכנים ועד מארגנים – תמכו בהכנת המשחקים מבלי להבין או למדוד את היקף התשתית שהוקמה כדי להפוך אותם לאפשריים. אין ספק שמדובר בעלויות עקיפות נוספות, שסביר שייכנסו לסל השיקולים של מדינות מארחות. בעיצומו של אירוע ספורטיבי עולמי, בסדר גודל כזה שישפיע משמעותית על צרפת לשנים הבאות, חשוב לזכור שניהול נתונים חכם ונכון יפחית משמעותית את הסיכונים החברתיים והסביבתיים, והוא קריטי לקיומם של אירועים עולמיים נוספים.

הכותב הוא מנכ”ל נטאפ ישראל

No comments found.

משרות פתוחות

אולי פיספסת

Geektime INSIDER

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם