תוכנית טראמפ עלולה להוביל לקיצוץ משרות ופגיעה בג'וניורים

תוכנית המכסים צפויה להוביל למיתון חריף, שכנראה ידרוש מחברות להתייעל משמעותית ולשלוף את תוכניות המגירה לזמן חירום

יניב ורוצ'יק
6.4.25

טראמפ. תמונה:
dreamstime

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ פרסם בשבוע שעבר את תוכנית המכסים החדשה שלו, שנועדה להתמודד עם פרקטיקות מסחר לא הוגנות מצד מדינות רבות ובעיקר סין. התוכנית, שזכתה לתיאור "תוכנית הוגנת והדדית", אמורה לתקן את מה שטראמפ מגדיר כחוסר איזון ביחסי הסחר הבין-לאומיים. המכסים שנקבעו משתנים ממדינה למדינה, כאשר המכס המינימלי נקבע בגובה 10% על רוב הסחורות המיובאות לארה"ב. במקרה של ישראל, המכס יהיה בגובה 17% על סחורות המיוצאות לארה"ב. התוכנית, שמטרתה להגן על האינטרסים הכלכליים של ארצות הברית ולעודד ייצור מקומי, עוררה דאגה רבה בקרב מדינות רבות העלולות להיות מושפעות מירידה בכושר התחרותיות וכתוצאה מכך ירידה חדה במכירות החברות המייצאות לארה"ב.

נראה כי השפעתה העיקרית של תוכנית המכסים תהיה על חברות יצרניות. מכסים אלה יפחיתו את כושר התחרותיות של יצרנים שמייצרים מחוץ לארה"ב במדינות עליהן הוטלו המכסים ומעוניינים למכור את תוצרתם לארה"ב. כבר עכשיו אנו צופים בהתרסקותן של מניות חברות השבבים, האופנה והמשקאות שמייצרות מחוץ לארה"ב וצפויות להיפגע קשות מהמכסים החדשים. חברות אלה כנראה יגלגלו חלק ניכר מעלות המכסים לצרכן, ולכן סביר שנראה התייקרות במחיריהם של מוצרים רבים בארה"ב, מה שצפוי להוביל לאינפלציה ומיתון במקביל בכלכלה הגדולה בעולם.

אינפלציה ומיתון בארה"ב יקרינו על העולם כולו ועלולים להוביל למיתון גלובלי שישפיע כנראה על רוב החברות במשק. למהלך זה ישנו פוטנציאל הרסני להמון חברות שטרם הספיקו להתאושש מהמיתון שנגרם כתוצאה מהאינפלציה שיצרה הקורונה בשנים האחרונות, ושהעלתה את הריבית לשיא של שנים. בנוסף, כמובן קיים הקושי הכלכלי שנוצר בישראל בעקבות המצב הגיאופוליטי והמלחמה, זאת על אף שמצב זה מנוהל באופן טוב יחסית על ידי הממשלה, מה שמתבטא באבטלה נמוכה, יחס חוב תוצר מבוקר ואפילו עלייה של תחזית הצמיחה של ה-OECD לישראל ל-3.4%.

עכשיו מעונן

בניגוד למצב קודם, בו המיתון נגרם מהחלטת ה"פד" להעלות את הריבית, כחלק מהמאבק באינפלציה הגואה, תוכנית המכסים של טראמפ צפויה לייצר מצב כלכלי נדיר בשם סטגפלציה, בו האינפלציה עולה במקביל להאטה כלכלית מתגברת. טרם הובהר איך הבנק המרכזי בארה"ב מתכוון להתנהל, אך לפי דיווחים שונים טראמפ כבר החל להפעיל לחץ על הנגיד האמריקאי להורדת הריבית. מנגד, נראה כי האחרון לא נענה ללחציו וממתין לנתונים כלכליים מהשוק על מנת להבין את השפעות המהלך. מצב שכזה יוצר חוסר בהירות כבד לגבי העתיד וצפוי להחזיר חברות רבות לאסטרטגיית התייעלות מאסטרטגיית צמיחה וכמובן להוביל את שוק ההון למצב דובי.

לא רק חברות יצרניות מתמודדות עם ההשלכות של תוכנית המכסים. גם חברות טכנולוגיה ופיננסים, כמו e-Toro שהייתה אמורה להנפיק את מניותיה, החליטו להקפיא את התוכנית שלהן בשל הטלטלה בשווקים הגלובליים שנגרמה בעקבות ההכרזות על תוכנית המכסים. הצעד הזה מעיד על אי-הוודאות המאפיינת את שוק ההון ותחום ההשקעות בתקופה זו, וייתכן מאוד שגם חברות הייטק ישראליות ימצאו את עצמן בבעיה דומה אם השווקים יישארו תנודתיים.

ההשפעות על שוק העבודה

במצב בו צפוי מיתון יחד עם התייקרות תשומות, סביר להניח שחברות רבות ירצו לייעל את הפעילות ולהוריד את קצב שריפת המזומנים שלהן. במצב כזה, חברות יעדיפו לייעל מערכים על ידי קיצוץ במשרות והעברת משרות קיימות לאיוש על ידי מערכים בחו"ל במדינות בהן כוח האדם זול בצורה משמעותית. הדבר יתבטא בעיקר במשרות כגון שירות לקוחות, תמיכה טכנית, משרות אדמיניסטרציה ומשרות ג'וניור במכירות אשר אינן בבסיס היכולות האסטרטגיות של חברות טכנולוגיה, אלא מהוות יכולות משלימות. ראינו בעבר גל דומה לאחר הקורונה ואנו היום צופים שבמקרה הנוכחי הגל אף צפוי להיות חזק יותר.

לסיכום, תוכנית המכסים של טראמפ צפויה להוביל למיתון חריף אותו חברות ללא רזרבות מזומנים ותוכנית סדורה למצבי חירום לא צפויות לשרוד ואחרות יידרשו להתייעל באופן משמעותי עד שיתבהר המצב. חברות שיתכננו את המהלכים הנכונים יוכלו לנצל את המצב להוזלת עלויות ולהתייעלות, ולטיפוח תחומים חדשים שיביאו לצמיחה.

יניב ורוצ'יק, מייסד ומנכ"ל Aidey, חברת BPO לשירות לקוחות ותמיכה טכנית

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם