אחרי ההחרגה: טראמפ מתקרב להטלת מכסים חדשים על שבבים
למרות החרגת מוצרי טכנולוגיה מסוימים מהמכסים שהוכרזו בסוף השבוע, ממשל טראמפ נערך לצעדים חדשים שיכללו מכסים על שבבים, מחשבים וציוד אלקטרוני קריטי

טראמפ. תמונה:
dreamstime
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ממשיך להחריף את צעדי הסחר מול סין. במהלך סוף השבוע האחרון הודיע טראמפ על פתיחתה של חקירת סחר חדשה שתתמקד בשרשרת האספקה האלקטרונית, ובראשה תחום השבבים. במקביל, ממשל ארה"ב החל להיערך להטלת מכסים ייעודיים על מוצרים קריטיים כמו סמארטפונים, מחשבים ורכיבי אלקטרוניקה נוספים, זאת למרות שבימים האחרונים הוכרזו החרגות זמניות ממכסים קיימים.
כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime
אף שהחרגות אלו אמורות להקל בטווח הקצר, הממשל ממשיך לקדם מהלך עצמאי שמכוון להטלת מכסים ייעודיים על שבבים ורכיבי אלקטרוניקה. חקירת הסחר שפורסמה מהווה למעשה הכנה משפטית להטלת צעדים חדשים, כאשר לפי גורמים רשמיים, ההכרזה הרשמית על שיעורי המכסים צפויה בשבועות הקרובים.
החקירה החדשה הוכרזה תחת הגדרה של "חקירת סחר מטעמי ביטחון לאומי", כלי שמאפשר לארה"ב לבדוק האם תלות ביבוא של שבבים, מחשבים ורכיבי אלקטרוניקה ממדינות זרות מהווה סיכון ישיר לאינטרסים הביטחוניים שלה.
חקירה מסוג זה מעניקה לממשל סמכויות להטיל מכסים, מגבלות ייבוא או צעדים רגולטוריים חריפים, גם ללא צורך להוכיח הפרה של כללי סחר בינלאומיים. המשמעות: לא מדובר רק במהלך כלכלי, אלא בצעד שיכול לעצב מחדש את מפת האספקה העולמית.
המכסים שבדרך
ביום שישי האחרון הודיע הבית הלבן על החרגות זמניות ממכסים רחבי היקף, מה שיצר תקווה בתעשיית הטכנולוגיה לכך שמוצרים כמו סמארטפונים ומחשבים ניידים יישארו זמינים במחירים סבירים. אלא שכבר אתמול התברר שהתמונה מורכבת יותר: שר המסחר האמריקאי האוורד לוטניק, התריע כי שבבים, סמארטפונים וציוד מחשוב ייכנסו לרשימת היעדים הבאים למכסים חדשים מחוץ לכל ההחרגות שהוכרזו עד כה, כבר בטווח של החודשים הקרובים. המכסים החדשים צפויים להיות מוטלים בנפרד מהמכסים ההדדיים על סחורות סיניות, ושיעורם צפוי להיות גבוה, בדומה למה שנעשה בשבוע שעבר, אז הועלו המכסים על יבוא מסין ל-145%.
המהלכים החדשים עשויים להכביד על תעשיית הטכנולוגיה העולמית, שממילא מתמודדת עם אתגרים של זמני אספקה ואי ודאות. במונחים של שרשראות אספקה, כל שינוי בתמחור השבבים מרגיש כמו latency קריטי, כזה שעלול להשפיע לא רק על מפעלי ייצור, אלא גם על מוצרים צרכניים יומיומיים. במהלך סוף השבוע פרסמה סוכנות המכס והגנת הגבולות האמריקאית (CBP) רשימה מעודכנת של קודי מכס שהוחרגו מהיטלי היבוא ובהם מחשבים, כוננים קשיחים, שבבי זיכרון ומסכים, אך המהלך נחשב נקודתי ולא צפוי להרחיב את ההגנה על כלל התחום הטכנולוגי.
הבית הלבן אישר כי הוא פתח במגעים עם מדינות נוספות, בהן בריטניה, האיחוד האירופי, הודו, יפן, דרום קוריאה, אינדונזיה וגם כמובן ישראל, במטרה לגבש הסכמי סחר חדשים תוך פחות מ-90 יום. עם סין, לעומת זאת, לא מתקיימים כרגע מגעים ישירים, כאשר הצד האמריקאי מאשים את הסינים בהחרפת המתיחות באמצעות תגובות מכס משלהם.
מה צפוי בהמשך
הצעדים החדשים של ממשל טראמפ כלפי יבוא שבבים ומוצרי אלקטרוניקה צפויים להוסיף אי ודאות לזמינות רכיבים קריטיים ולתמחור ציוד טכנולוגי. בשוק שבו זמינות חומרה משפיעה ישירות על קצב פרויקטים, פריסת תשתיות ותכנון תקציבי IT, העלאות מכסים עשויות להפוך לשיקול מרכזי עבור ארגונים בשנה הקרובה.