לא רק AI: הנה 10 טכנולוגיות חדשניות לארגון

בינה מלאכותית היא רק ההתחלה: דוח חדש של מקינזי ממפה את הטכנולוגיות בעלות ההשפעה הגדולה ביותר על עסקים

רונה חזקיה
14:20

נוצר באמצעות AI

במרוץ אחר חדשנות ארגונים רבים עושים קפיצה אוטומטית לעבר בינה מלאכותית, ובצדק. אבל מי שבונה אסטרטגיה טכנולוגית רק על AI עלול לפספס את העניין. דוח מקינזי שפורסם השבוע מראה כי דווקא השילוב בין כמה מגמות טכנולוגיות צפוי להביא את הארגון לשלב הבא. הדוח, בעובי 108 עמודים, ממפה טכנולוגיות על בסיס ארבעה מדדים: עניין ציבורי, השקעות הון, חדשנות (כולל פטנטים) וטאלנטים, ובודק את הקשר ביניהם לשימושים עסקיים, מוכנות שוק ויכולת יישום.

אינטגרציה בין טרנדים, מודלים חדשים של שיתוף פעולה בין אדם למכונה, השקעות שמתייצבות אחרי שנה תנודתית, ודבר אחד ברור: בינה מלאכותית אולי תופסת את רוב הכותרות, אבל היא רק חלק מהתמונה. המסקנה המרכזית מהדוח: אין טרנד אחד שינצח את כולם. על מנהלים לבחון אילו מהטכנולוגיות מתאימות לאסטרטגיה שלהם, להשקיע בתשתיות ובאנשים, ולבנות אקוסיסטם שמאזן בין חזון לביצוע. אז לפני שאתם שמים את כל התקציב על מודלים גנרטיביים, תנו הצצה ל־10 תחומים שיכולים לשנות את חוקי המשחק.

1. AI עדיין במרכז, אבל לא לבד

מקינזי מגדירה את הבינה המלאכותית כטכנולוגיה גנרית, לכלל הענפים, שצוברת עניין אדיר וסקיילינג מהיר. אבל החידוש המשמעותי הוא לא המיקוד ב-AI, אלא באופן שבו הוא מואץ ומשלב מגמות נוספות – מרובוטיקה ועד ביוטכנולוגיה. במילים אחרות, AI הוא מגבר (amplifier) של מגמות אחרות, לא רק קטגוריה נפרדת. מה לבי GenAI? חברת הייעוץ איחדה את Generative AI ו־Applied AI לקטגוריה אחת מתוך הבנה שהשוק כבר לא מפריד ביניהן בפועל' אלא רואה בהן חלק מהזרם המרכזי של יישומי בינה מלאכותית.

2. Agentic AI: עובדים וירטואליים שתוקפים משימות

כבר במקום השני נכנסה מגמה חדשה לדוח. מערכות אייג'נטיות יכולות לעבוד לבד, בלי צורך בהתערבות אנושית בכל שלב או עם התערבות מינימלית. הן יכולות למשל לנהל פרויקט פריסת מערכת אבטחה חדשה בארגון – לתכנן את לוח הזמנים, לתאם צוותים לדאוג שכל השלבים יתקדמו לפי התוכנית ולדווח על תקלות או עיכובים. העניין בהן זינק לאחרונה, גם אם ההשקעות בתחום עדיין צנועות. במקינזי מתארים זאת כ"התפתחות מהירה עם פוטנציאל מהפכני", ונותנים דוגמאות לסוכני AI, ובמילים שלהם "virtual coworkers" – עוזרי עבודה אוטונומיים שיכולים לנהל ולבצע משימות מורכבות.

3. AI משנה גם את חומרת המחשוב

הביקוש העצום לכוח עיבוד גורם לעלייה חדה בחדשנות בתחום השבבים. מקינזי מצביעה על זינוק בפיתוח שבבים ייעודיים ליישומי AI כדי לעמוד בדרישות של עיבוד, זיכרון, קישוריות וצריכת חשמל. מיקרוסופט וגוגל למשל כבר מפתחות שבבים פנימיים כדי להפחית תלות באנבידיה ולשפר ביצועים בהפעלה של מודלי שפה מתקדמים. על פי הדוח בקרוב נראה גידול במספר המוצרים, שחקנים חדשים ואקוסיסטמים שלמים סביב השוק הזה.

4. רובוטיקה ומערכות אוטונומיות: משלב הפיילוט לפרודקשן

הרובוטים כבר לא רק ממלאים פקודות. לפי מקינזי, בשנה האחרונה נרשמה התקדמות משמעותית בהטמעה של רובוטים ומערכות לומדות בארגונים, במיוחד בתחומי הלוגיסטיקה, התחבורה והשירות. המגמה המרכזית שעולה בדוח היא מעבר ממערכות שמבצעות הוראות, למערכות שמבינות, לומדות, מסתגלות ופועלות עם סביבתן. מערכות אלו משלבות בין חיישנים מתקדמים, אלגוריתמים של למידת מכונה ויכולות קבלת החלטות עצמאית כדי לאפשר תפעול שוטף ללא התערבות אנושית.

דוגמאות לכך אפשר למצוא במחסנים רובוטיים, בכלי רכב אוטונומיים ובשירות לקוחות שמופעל על ידי רובוטים אינטראקטיביים. חברות כמו Amazon Robotics ו‑Waymo גם כבר מטמיעות את הטכנולוגיות האלו בקנה מידה רחב. במקינזי אומרים כי העצמאות של מערכות פיזיות ודיגיטליות מתקדמת לשלב ההטמעה הארגונית.

נוצר באמצעות AI

5. ממשק אדם-מכונה חדש

הדור הבא של ממשקי אדם-מכונה אינו מסתמך עוד רק על מסכים וקלטי מקלדת או עכבר, ונועד להתאים את כוח האדם לעולם חדש, במקום להחליפו. הדוח מציג מגמה ברורה של מעבר לממשקים טבעיים, כמו שימוש בקול, מחוות, חישה ביולוגית ומציאות מדומה ומורחבת (VR/AR/MR) כדי ליצור חוויית עבודה משותפת ואינטראקטיבית בין אדם למכונה.

למשל, במקום להחליף את העובד או להפוך אותו למפעיל רובוטי של תוכנה, המטרה היא להעצים את היכולות האנושיות: להקל על ביצוע משימות מורכבות, לשפר קבלת החלטות בזמן אמת ולאפשר שיתופי פעולה דינמיים וחכמים יותר עם מערכות אוטונומיות. איך בדיוק? למשל על ידי ממשקי קול שיאפשרו אינטראקציה ללא צורך בהקלדה או סביבות מציאות מורחבת שמעניקות ממשק ויזואלי תלת־ממדי לשיתופי פעולה, הדרכות או תהליכים מורכבים. המעבר הזה נועד להפוך את הטכנולוגיה לשותפה אינטגרלית לעבודה וליצור שיתופי פעולה חדשים בין עובדים למכונות.


רוצים לקבל את הניולזטר השבועי של ITtime? הירשמו כאן 


6. קשיים בסקיילינג: לא רק טכנולוגיה, גם תשתיות

במקינזי מזהירים שאימוץ מואץ של AI, רובוטיקה ומציאות מדומה יוצר עומס כבד לא רק על מערכות התוכנה, אלא גם על התשתיות הפיזיות שמריצות אותן. הקושי האמיתי בסקיילינג, כלומר בהרחבת השימוש בטכנולוגיות האלה, נמצא לא רק בצד ההנדסי-דיגיטלי, אלא גם במשאבים של העולם הפיזי: חשמל וקירור, כוח אדם מיומן ואפילו תקינה ורגולציה. לכן, ארגונים שרוצים להטמיע טכנולוגיות חכמות בקנה מידה גדול צריכים להתמקד לא רק בפיתוח פיצ'רים, אלא גם בתכנון והטמעה של תשתיות תומכות, הכשרת עובדים שיתפעלו את המערכות וכמובן היערכות למקרי חירום כמו קריסת רשת החשמל.

7. המרוץ על העצמאות הטכנולוגית

בעולם שבו טכנולוגיה היא נכס אסטרטגי, מדינות שואפות לשלוט בליבה – וזה כולל ייצור מקומי של שבבים, פיתוח מערכות הפעלה לאומיות, הקמת מעבדות קוונטום ומרכזי AI בפיקוח מדינה. במקינזי מזהים חדשנות במעבר ממיקור חוץ לשליטה עצמית לטובת ביטחון, יציבות ויתרון תחרותי. מדינות לוקחות על עצמן תפקידים שבעבר היו שמורים לחברות ענק  ומטמיעות אסטרטגיה טכנולוגית כעמוד שדרה של כלכלה וביטחון. מה חדשני כאן? הגישה: המעבר ממיקור חוץ גלובלי לעיצוב עצמאי של ליבת הטכנולוגיה, ומדובר במהלך כפול: הגנה על עצמאות וביטחון לאומי ותחרות על יתרון כלכלי, כי מי שישלוט בדור הבא של שבבים או במחשב הקוונטי, ישלוט בערך הכלכלי שיגיע איתו.

8. מהמרכז אל הקצה: היברידיזציה של ה-AI

מצד אחד, מרכזי ענק מאחסנים מודלים עצומים של AI; מצד שני פתרונות קטנים וזריזים שפועלים בקצה: על סנסורים, מצלמות ומכשירים חכמים. הכיוון שמקינזי מזהה הוא שילוב בין שני העולמות – ארכיטקטורה היברידית שבה מודלים גדולים מספקים כוח חישוב, אבל ההחלטות מתבצעות גם בקצה, קרוב למשתמש. לדוגמה: מצלמות אבטחה חכמות שמזהות איומים בזמן אמת, בלי לשלוח כל פריים לענן.

9. חדשנות אחראית

אם בעבר שקיפות ואתיקה היו “nice to have”, בקרוב הן יהיו תנאי מקדים להטמעה רחבה. ארגונים נדרשים להוכיח הוגנות ובטיחות ולספק הסברים להם – במודלים של AI, עריכה גנטית או פלטפורמות חווייתיות. האמון הופך לגורם אסטרטגי והכיוון שמשרטטים במקינזי ברור: אמון הוא יתרון תחרותי.

10. השקעות: התאוששות אנד ביונד

ההשקעות בטכנולוגיות חדשניות ירדו ב־2023 והתאוששו משמעותית ב־2024. הדוח מ‑2025 מדווח על התאוששות משמעותית: בעשר מתוך 13 מגמות טכנולוגיות נרשמו עליות בהשקעות אקוויטי בשנה החולפת. תחומים כמו ענן, ביוטכנולוגיה, רובוטיקה ו־AI זכו לעניין מחודש; ב-Agentic AI הושקעו כ-1.1 מיליארד דולר בשנה האחרונה – קפיצה של פי 10 לעומת 2023; והטרנדים המובילים הם אנרגיה בת קיימא ומוביליטי עתידני.  המסקנה במקינזי: המשקיעים לא רק חזרו, הם מאמינים שמגמות חדשות כמו Agentic AI יתפוצצו ב‑2025.

 

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם