מחזיקות את הקלפים קרוב: OpenAI ומשרד ההגנה האמריקאי יפתחו יכולות AI מסתוריות
משרד ההגנה האמריקאי פרסם כי חתם על חוזה עם חברת הבינה המלאכותית, אך שני הצדדים מסרבים לחשוף מה בדיוק מסרבים לפתח ומסרו גרסאות שונות על מטרות השימוש

הפנטגון, משרד ההגנה האמריקאי. תמונה: Pixabay
האם הבינה המלאכותית תהיה זו שתכריע את המאבקים הצבאיים של העתיד? התשובה היא כמעט ודאית שכן. כל צבא או מדינה, מן הסתם, ירצו להחזיק בחוד החנית של הטכנולוגיה המתקדמת, כזו שיכולה לשמש בלא מעט חזיתות צבאיות: הגנת סייבר או מתקפות סייבר, איסוף מודיעין, תצפיות, מערכות שליטה, ניהול מערכות נשק – והרשימה רק מתארכת.
לפי דיווח חדש באתר The Register, מי שעשתה בימים אלו צעד ענק לעבר ההתבססות בפסגה היא שוב, באופן לא מפתיע, ארצות הברית, שגייסה לעצמה שותפה חזקה במיוחד מעולמות ה-AI.
על פי הדיווח, משרד ההגנה האמריקאי ו-OpenAI חתמו על שיתוף פעולה חדש, במסגרתו תורץ תכנית פיילוט תחת הכותרת המבטיחה: "פיתוח בינה מלאכותית פורצת דרך". אבל בעוד השם מרמז על שאיפות גדולות, שם זה בערך נגמר. אף אחד מהצדדים לא סיפק מידע קונקרטי על מה בדיוק מנסים לפתח.
כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime
ראיות לקיום ההסכם הופיעו ביום שני ברשימת החוזים היומית של משרד ההגנה, שם צוין חוזה בשווי של עד 200 מיליון דולר מול OpenAI. על פי הפרטים שפורסמו, החברה תקבל 2 מיליון דולר מיידית – והיתר יועבר בהמשך. לפי הנוסח הרשמי של משרד ההגנה, "במסגרת החוזה, OpenAI תפתח יכולות אב-טיפוס של AI פורץ דרך, שיסייע בהתמודדות עם אתגרי ביטחון לאומי – גם בזירת הלחימה וגם בזירה הארגונית".
והניסוח הזה מעלה שאלה מהותית לגבי מדיניות השימוש של OpenAI עצמה. החברה התחייבה בעבר שכל שימוש בטכנולוגיה שלה חייב לעמוד במדיניות ובקווים המנחים שלה – שמאז ומתמיד אסרו שימוש לפיתוח או שימוש בנשק. למעשה, עד ינואר האחרון הניסוח היה ברור: "אין להשתמש בשירות למטרות צבאיות או לוחמתיות". מאז הוא שונה ל-"אל תשתמשו בשירות שלנו כדי לפגוע בעצמכם או באחרים".
קרב הגרסאות כבר התחיל
מצידה של OpenAI לא ניתנה הכרזה רשמית על שיתוף הפעולה אבל החברה העלתה פוסט חדש בבלוג שלה, שבו הכריזה על יוזמה בשם OpenAI for Government, שמטרתה להנגיש את הטכנולוגיה לגורמי ממשל אמריקאיים. בפוסט נזכר שיתוף הפעולה עם משרד ההגנה, אך נוסח שונה למדי: "ההסכם יבחן כיצד יכולה בינה מלאכותית פורצת דרך לשנות את היכולות האדמיניסטרטיביות של המשרד", עם דוגמאות כמו שיפור הגישה של חיילים לשירותי בריאות, או סיוע בתחום הגנת הסייבר.
וכאן מתחיל קרב הגרסאות: משרד ההגנה טוען ששיתוף הפעולה יסייע באתגרי ביטחון לאומי, גם בזירה הארגונית וגם בשטח הלחימה. מנגד, OpenAI מבהירה שמדובר בשדרוג יכולות פנים־משרדיות. מי אומרת את האמת? כנראה שרק הזמן יגיד, אבל מה שבטוח הוא דבר אחד: הצבא האמריקאי השיג לעצמו שותפה חזקה במיוחד – בדרך להכריע את החזית הבאה במירוץ ה-AI שסוחף את העולם.