האנושות מייצרת יותר מ-62 מיליון טון של פסולת אלקטרונית בשנה

כך אומר בכיר ב-IDC בהרצאת טד ש*לא* עסקה ב-AI

ניב גילינסקי
19.5.25

פסולת אלקטרונית, תמונה: Pexels

"יש לנו כוח־על. אנחנו פשוט לא משתמשים בו", כך סיכם פרנסיסקו ג'רונימו, סגן נשיא בחברת המחקר הטכנולוגית IDC את הרצאת ה-TED שנשא לפני מספר ימים באירופה, ותכף גם אתם תבינו בדיוק לאיזה כוח על הוא התכוון.

ג'רונימו, שמוביל ב-IDC את תחום הדאטה והאנליטיקה באזור EMEA, הוא הדמות המובילה את צוות המחקר האחראי על תחום המכשירים הניידים, מחשבים וטכנולוגיות מתפתחות. אז כשהוא בוחר להעביר את הרצאת ה-TED שלו לא בנושא AI, או שוק העבודה, אלא על פסולת שאנחנו בעצמנו מייצרים, כדאי שנקשיב.

כן, לדבריו של סגן נשיא IDC, בכל פעם שאנחנו מזמינים עוד גאדג'ט חדש, למרות שהישן בסך הכול צריך טעינה, אנחנו מזהמים עוד קצת את הכדור הזה שאנחנו אוהבים לקרוא לו בית. המספרים שהציג גרמו ללא מעט כיסאות לחרוק: בשנת 2022 לבדה ייצרנו, כולנו יחד, 62 מיליון טון של פסולת אלקטרונית, יותר מ־11 קילו לאדם בשנה. גם אם אתם חושבים שאתם לא מחליפים הרבה. רק 13.8 מיליון טון (מתוך 62, רק מזכירים) תועדו ומוחזרו בפועל.

אי אפשר להאשים רק את אפל

ג'רונימו טען שאי אפשר להמשיך להפנות אצבעות מאשימות לממשלות או למותגי ענק או יצרניות שמסרבות לתקן מכשירים. "איך אני יכול להפוך את הסמארטפון שלי לבן־קיימא יותר? אני לא יכול. אבל יש לי כוח־על – אני מחליט מה אני קונה, ומתי אני מחליף".

ובשביל לעשות את זה פשוט, נכתוב את זה שחור על גבי לבן: לא תמיד צריך לרוץ לקנות את האייפון הכי חדש. לפעמים עדיף לתקן, או לקנות מוצר מחודש שעבר בדיקות, ניקוי ואולי אפילו החלפת סוללה, ומגיע עם אחריות. זה לא רק חיסכון בכסף, זו אמירה צרכנית. כל שנה נוספת שתצליחו "לגרד" ממכשיר קיים שקולה, לדבריו של ג'רונימו, להורדת 2 מיליון מכוניות מהכביש. בלי דלק, בלי רגולציה.

ואם כבר מדברים על רגולציה

למרות שיותר צרכנים כבר בוחרים באופציה המחודשת, יצרניות הלפטופים, אם לנסח זאת בעדינות, די קופאות במקום. ג'רונימו ציין שמחקר של PIRG האמריקאית מצא כי היצרניות כמעט שלא התקדמו בשיפור יכולות התיקון של הדגמים הפופולריים ביותר, כולל HP, דל, לנובו, מיקרוסופט ונוספות. לטענתו, מי שכן הראו שיפור הן דווקא אפל ודל דווקא, אך שאר המותגים נשארו באותו מצב בין 2024 ל־2025.

וזה חבל, כי שוק הסמארטפונים המחודשים דווקא פורח: ג'רונימו הצביע על נתונים המראים שבמהלך 2023 נמכרו בעולם יותר מ־309 מיליון מכשירים מחודשים, עלייה של כמעט 10%, לעומת ירידה של יותר מ־3% במכירת מכשירים חדשים. כלומר, הביקוש קיים. הוא רק מחכה שהיצרניות יצטרפו לטרנד.

בהרצאתו, ג'רונימו התייחס גם לדו"ח של האו"ם, שלדבריו מצביע על כך שהתעשייה מייצרת פסולת אלקטרונית בקצב הגבוה כמעט פי חמישה מהקצב שבו היא ממחזרת אותה. הוא הסביר שהמיחזור לא רק חוסך בזיהום – הוא גם בעל ערך כלכלי: יותר מ־20 מיליארד דולר בשווי גזי חממה שנחסכים, ועוד עשרות מיליארדים שניתן היה להפיק מחומרים כמו זהב, נחושת וברזל.

אבל יש גם מחיר. לדבריו, עלות הטיפול הישיר בפסולת נאמדת ב-10 מיליארד דולר, והנזק הסביבתי והבריאותי הלא ישיר מזנק ל־78 מיליארד דולר נוספים.

אז מה עושים? קודם כול, מתקנים כשאפשר. לא כל שריטה על המסך מחייבת אותנו לקנות מכשיר חדש. אחר כך בודקים אופציה מחודשת לפני קנייה. ובשלב הבא? מפעילים לחץ: על היצרנים, על הקמעונאים, על המחוקקים. כי רק כשהם יחשבו שזו הבחירה של השוק הם יעשו ממנה סטנדרט

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם