תרבות האשמה חונקת את ה-IT

מחקר חדש מגלה: כמעט מחצית ממנהלי ה-IT מפחדים להודות בטעויות, והמחיר הוא פגיעה ביצירתיות וביכולת הארגון להשתפר

ניב גילינסקי
7.4.25

אדם עובד, תמונה: Pixabay

מי לא מכיר את הביטוי "מי שלא עושה לא טועה"? לכולנו זה קרה, קורה, וכנראה גם יקרה בעתיד, טעות קטנה פה, פספוס שם. ברוב המקרים, ממשיכים הלאה. אבל מה קורה בסביבות עבודה שבהן טעויות הן טאבו, והפחד מהשלכות מונע מהעובדים להודות בהן?

מחקר חדש של חברת Adaptavist מגלה נתון מטריד: 40% ממנהלי ה-IT שאחראים על פיתוח תוכנה בארגונים שלהם חוששים להודות בטעויות. עוד נמצא כי תרבות האשמה בארגונים חוסמת תהליכי למידה חיוניים ומגבילה את היכולת להשתפר.

מנהלי IT בכירים לא הופתעו מהתוצאות. חלקם סיפרו על מקומות עבודה קודמים בהם שרר פחד מתמיד, ואחרים ציינו כי התופעה מוכרת להם היטב מהשוק. ג'וש האמיט, CIO ב-Altra Federal Credit Union, סיפר ל-CIO כי ארגונים רבים מצהירים על תמיכה בחדשנות ובסובלנות לטעויות, אבל בפועל, מבקרים את העובדים באופן שפוגע ביצירתיות ומטפח פחד מכישלון.

וזה לא נגמר כאן: מעבר לחשש מהודאה בטעויות, 44% מהנשאלים בסקר העידו על חוסר תחושת ביטחון פסיכולוגי בסביבת העבודה. כלומר, הם חוששים להתבטא, להעלות רעיונות או להודות בטעויות מבלי לחשוש מתגובה שלילית מהמנהלים או מהעמיתים, נתון שמוביל לא רק לפגיעה בחדשנות אלא גם לסיכונים באבטחת מידע, מתוך הנחה כי עובדים שמפחדים לדבר על טעויות או בעיות, ייתכן ולא ידווחו בזמן על תקלות, כשלים או פרצות אבטחה, דבר שעלול לסכן את הארגון.

פחד שמתחיל מלמעלה

לפי אלכס ירוצקי, CTO ב-Hubstaff, תרבות הפחד מתחילה לרוב במנהיגות שמתקשה לייצר אמון ואחריות ברורה. ירוצקי גם מזכיר: קצב העבודה המהיר בעולם ה-IT מייצר לחצים כבדים, ואם לא מנהלים נכון את הסטרס, טעויות קטנות מתנפחות בקלות למשברים של ממש.

לדבריו של ג'ק אלן, מנכ"ל ITequality, מנהלים חוששים בעצמם מטעויות, האווירה הזאת מחלחלת לכל שכבות הארגון. "אם לא מתמודדים עם טעויות בשקיפות ובהגינות, אנשים פשוט יפסיקו לדבר", הוא מתריע. גם ג'ון מורט, CTO של Adaptavist, מזהיר מהמחיר: תרבות שמענישה טעויות במקום ללמוד מהן מונעת התקדמות אמיתית.

איך יוצרים שינוי?

אז איך שוברים את המעגל הזה? מורט וירוצקי ממליצים להתחיל בשינוי פנימי – קודם כל בתוך מחלקת ה-IT. מנהיגים צריכים להוות דוגמה אישית, לקחת אחריות על טעויות, ולבנות סביבת עבודה שבה כישלון הוא לא קללה, אלא חלק טבעי מהתהליך.

 

 

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם