מחשב-על כחול לבן: ישראל משקיעה כחצי מיליארד שקל בתשתית AI

המחשב החדש יעמוד לרשות חברות, סטארטאפים וחוקרים מקומיים בסדרה של פרויקטים לאומיים להאצת תחום ה-AI בישראל

רונה חזקיה
14.5.25

תמונה: dreamstime

רשות החדשנות הכריזה היום (ד') כי קבוצת נביוס נבחרה להקים מחשב-על לאומי שישרת את קהילת המחקר והפיתוח בתחום הבינה המלאכותית בישראל. ההשקעה הכוללת בפרויקט נאמדת ביותר מחצי מיליארד שקלים, מתוכם 160 מיליון שקלים יועברו כמענק ממשלתי.

ההכרזה מסמנת את סיומה של עבודת מטה בהובלת משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, שבמסגרתה הוגשו ארבע הצעות שעמדו כולן מעל רף הדרישות שנקבע מראש. מטרת המהלך היא להגדיל את זמינות כוח העיבוד לאימון מודלים בתחום הבינה המלאכותית עבור גורמים אקדמיים, ציבוריים ופרטיים, תוך הפחתת העלויות.

נביוס, חברה רב-לאומית עם הנהלה ישראלית וחמישה מרכזים עולמיים, התחייבה להקים בישראל תשתית חישוב בהיקף של כ-16,000 פטאפלופ (PFLOPS) – פי ארבעה מהדרישה המינימלית – והיא צפויה להתחיל לספק שירותים בתחילת 2026.

בנוסף, היא התחייבה להציע כוח חישוב מוזל בהיקף כפול מהנדרש. הפתרון שהציעה כולל תשתית חומרה, תוכנה, שירותים ומערך תפעול המיועד לשימוש גמיש וממוקד, בדגש על תמיכה בשלבי מחקר מוקדמים, כגון אלו המבוצעים על ידי חברות סטארטאפ, חוקרים באקדמיה וגופים ציבוריים.


רוצים לקבל את הניולזטר השבועי של ITtime? הירשמו כאן 


שלב ב' ל-AI כחול לבן יוצא לדרך

במקביל להקמת מחשב העל, יוצאים לדרך פרויקטים נוספים במסגרת השלב השני של התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית, ובהם: הקמת מכון מחקר לאומי לבינה מלאכותית, פרויקטי Moonshot בקנה מידה רחב, קידום השימוש הציבורי ב-AI, תכניות לימודים בצה"ל לתארים מתקדמים והקמת מעבדות ניסוי לפתרונות טכנולוגיים.

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות. תמונה: יח"צ

"הקמת מחשב העל הלאומי והשקת פרויקטי הדגל בתחום הבינה המלאכותית מסמנים שלב חדש ומשמעותי ביכולת של מדינת ישראל לעצב את עתידה", אמרה גילה גמליאל, שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, "אנחנו בונים תשתית עצמאית וחדשנית שתאפשר לישראל לא רק להתמודד עם אתגרי העשור הבא, אלא להוביל אותו. זו לא רק השקעה בטכנולוגיה – זו השקעה בביטחון הלאומי, בצמיחה הכלכלית ובאיכות החיים של כל אזרחי ישראל".

"מחשב העל והפרויקטים הלאומיים החדשים הם התשתית לעשור הבא של ההייטק הישראלי", הוסיף דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, "מדובר ברגע מכונן: מחשב העל שיקום כאן בישראל יאפשר לכל חוקר, יזם וחברה גישה לכוח חישוב מהשורה הראשונה. יחד עם מודלים לאומיים, מעבדה ממשלתית ומדיניות אתית חכמה, אנחנו יוצרים אקוסיסטם שלם עם חזון ועם יכולת ביצוע. בינה מלאכותית היא הזדמנות טכנולוגית וכלכלית שתקדם את החברה בישראל ואנחנו כאן כדי לוודא שישראל מממשת את ההזדמנות הזו עד תום".

רק הבוקר פרסמנו כי סעודיה ואנבידיה חתמו על שיתוף פעולה רחב היקף להקמת תשתיות AI, הכוללות שרתים מתקדמים ומרכז נתונים בקנה מידה גדול. ההקבלה בין היוזמות מדגישה את התחרות הבינלאומית בתחום התשתיות לבינה מלאכותית, ואת מקומה של ישראל במרוץ זה.

עדיין בשלבים המוקדמים

במקביל לפרסום ההכרזה, פורסם דוח "תמונת מצב 2025" בנושא בינה מלאכותית בישראל. הדוח, שהוכן על ידי מנהלת התוכנית הלאומית בשיתוף משרדי ממשלה ורשות החדשנות, מתאר את ישראל כמדינה מובילה ביצירת טכנולוגיות בינה מלאכותית, אך כזו שעדיין נמצאת בשלבים מוקדמים במיצוי הפוטנציאל החברתי והמשקי של התחום.

הדוח כולל שורת המלצות אופרטיביות ומציג צעדים נוספים של התוכנית הלאומית:
פרויקטי Moonshot – מחקר יישומי בקנה מידה גדול בשיתוף האקדמיה, הממשלה והתעשייה.
הקמת מכון מחקר לאומי – למחקר בסיסי ויישומי ולקידום שיתופי פעולה בין-מגזריים.
איגום מאגרי מידע ציבוריים – והנגשתם למחקר תוך שמירה על פרטיות וזכויות שימוש.
הרחבת ההון האנושי בתחום הבינה המלאכותית – באמצעות מסלולי הכשרה בצה"ל, מלגות, והסבות מקצועיות.

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם