ישראל צריכה להזכיר לטראמפ מי כאן הסטארטאפ ניישן
טראמפ הוכיח בביקורו במזרח התיכון שהוא רוצה להפוך את האיזור למוביל טכנולוגי ושותף של ארה"ב. ענקיות כמו אנבידיה ו-OpenAI הצטרפו מהר, ועכשיו ישראל חייבת לקחת את ההובלה

טראמפ. תמונה: dreamstime
ביקורו של הנשיא טראמפ במזרח התיכון הביא איתו שורת הסכמים טכנולוגיים וצבאיים בשווי כולל של טריליון דולר, שנועדו לחזק את שיתופי הפעולה של ארה"ב למדינות המפרץ, בדגש על סעודיה. למעשה המזרח התיכון, ובמיוחד סעודיה והאמירויות, הופך להיות שחקן גלובלי משמעותי מאוד, שייכנס, ובגדול, לעולמות הטכנולוגיה וצפוי להיות גורם משמעותי בהן. גם חברות הטכנולוגיה הגדולות מבינות את הכיוון ומצטרפות – אנבידיה חתמה על הסכם לבניית מפעלי AI עם סעודיה ו-Open AI של סאם אלטמן מתכננת לבנות את הדאטה סנטר הגדול בעולם במזרח התיכון.
דוח של חברת הנדל"ן הבינלאומית JLL, שוק מרכזי הנתונים העולמי צפוי להתרחב בשיעור צמיחה שנתי של 15%-20% עד 2027, עם השקעות צפויות של כ-170 מיליארד דולר. כסטארטאפ ניישן, לישראל יכול וצריך להיות תפקיד חשוב מאוד ביצירת אקו סיסטם טכנולוגי מתקדם במזרח התיכון. כשאנו רואים שסעודיה התחייבה להשקיע 600 מיליארד דולר בארה"ב, בדגש על תחומי הבינה המלאכותית, האנרגיה, מרכזי הנתונים והתשתיות, וכשנחתמים שיתופי פעולה טכנולוגיים בהיקף של 80 מיליארד דולר עם חברות אמריקאיות מובילות כמו Google, Oracle, Salesforce, AMD ואחרות – ישראל חייבת להיות שותפה למהלכים כאלה ולהצטרף כמובילה טכנולוגית עולמית ושחקנית בולטת במזרח התיכון.
אסור לנו להישאר מאחור ולפספס הזדמנות היסטורית לשינוי, ועל כן המדינה חייבת להתגייס לחזון הזה ולהתאים את עצמה. עולם הטכנולוגיה של לפני שנתיים לא רלוונטי לעולם של היום. רק לשם השוואה, בעולם מתכוונים להקים חוות שרתים של ג'יגה – זה הסטנדרט היום כדי לעמוד בביקושי הבינה המלאכותית. בישראל יש חוות שרתים בגודל של 60 מגה וואט, כמעט היסטוריה. הוסיפו לכך את ביטול חוק השבבים של הממשל החדש של טראמפ, ותבינו עד כמה חשוב לנשיא ארה"ב הנוכחי רוצה לקדם את המזרח התיכון מבחינה טכנולוגית ולהפוך אותו לגורם משפיע בעולם.
עבור ארצות הברית, בנייה של מזרח תיכון טכנולוגי מבוסס בינה מלאכותית, שבו חברות האמירויות וסעודיה יחד עם ישראל, היא שינוי אסטרטגי במאזן הכוחות בעולם – בטח מול החלופה הסינית, זו שהאמריקאים לא מעוניינים בה.
לכן, בפני ישראל נקרית הזדמנות פז לחבור לאקוסיסטם טכנולוגי משמעותי מאוד שיחבר את המדינות החזקות ביותר במזרח התיכון תחת ארצות הברית, וכבעלת המוניטין החזק ביותר בתחום הטכנולוגיה באזור, היא יכולה לקחת את על עצמה את תפקיד ההובלה.
תום קורן הוא מנכ"ל קבוצת Exelera, בעלת כבל תת ימי וספקית תשתיות דיגיטליות בינלאומיות