רשות החדשנות מקימה שתי חממות חדשות ב-40 מיליון שקלים

הרשות מעוניינת לחזק את תחום הדיפ-טק בישראל, ותקים את החממות Square One Labs Build ו-Edge Medical Ventures שילוו חברות חדשות תחומי הדאטה סנטרים, תעשייה, רפואה ועוד

ניב גילינסקי
9.4.25

באים להרים. תמונה:Dreamstime

במסגרת מהלך אסטרטגי לחיזוק תחום הדיפ-טק בישראל, רשות החדשנות הכריזה היום (ד') על הקמה של שתי חממות טכנולוגיות חדשות. החממות Square One Labs Build ו-Edge Medical Ventures נבחרו אחרי הליך תחרותי וכעת יקבלו תקציב של עד 40 מיליון שקלים כל אחת, ששמשו להקמה, השקעה וליווי של עשרות חברות חדשות בתחום.

Square One Labs Build תקים חממה חדשנית במודל Venture Creation, שתתמקד בתחומי אנרגיה, תעשייה מתקדמת ותשתיות למרכזי נתונים (Data Centers) — שלושה תחומים קריטיים לצמיחה עתידית של המשק הישראלי. החממה הוקמה כמאגד סינרגטי של תאגידים מובילים, ובהם דוראל אנרג'י-טק ונצ'רס, אפקון בקרה ואוטומציה, קבוצת רד, קבוצת בז"ן, קרן Square One Fund, קרן Elements של אנלייט ושותפים מהאקדמיה ומהמגזר העסקי.

במסגרת המודל, יזמים ישולבו בתוכנית Entrepreneur in Residence לפיתוח פתרונות טכנולוגיים לבעיות שהוגדרו ואושרו על ידי השותפים האסטרטגיים. לצורך כך תוקם תשתית ניסויים הכוללת ארבע מעבדות ייעודיות בתחומים: מדעי החומרים, אלקטרוניקת הספק, תרמודינמיקה ורובוטיקה.

Edge Medical Ventures תקים חממה בתחום המכשור הרפואי, עם דגש על פיתוח פתרונות המשלבים חומרה, תוכנה, ביולוגיה והנדסת חומרים. בין השותפים במיזם נמנים Boston Scientific — אחת מענקיות המכשור הרפואי בעולם — לצד קרנות Edge Medical Partners ו-Issec Capital (CBG), המרכזים הרפואיים הדסה, שיבא, וולפסון, והמרכז הרפואי של אוניברסיטת קורנל. בנוסף, תשולב גם הדסית, זרוע המסחור של הדסה.

צוות החממה בנה מתודולוגיית Venture Creation, הכוללת הגדרת צרכים קליניים בשיתוף גורמים רפואיים, תיקוף מעמיק של שווקים ותחרות ומסחור ידע ממוסדות רפואיים בארץ ובעולם. החברות שיוקמו ייהנו מתשתית ניסויים מתקדמת, לרבות מעבדה לפיתוח אבי טיפוס, ניסויים, ייצור מוקדם, ולידציה ורגולציה לקראת אישורי FDA.

שתי החממות נבחרו במסגרת הליך תחרותי חדש שפרסמה רשות החדשנות בשנת 2024, כחלק מהקמת קרן ההזנק החדשה. הקרן מאפשרת לרשות להשתתף בסבבי ההשקעה בחברות דיפ-טק ישראליות — משלבי הרעיון ועד Round A — מבלי לקחת מניות וללא דילול של היזמים. המודל החדש שם דגש על ליווי עמוק ורחב: עסקי, טכנולוגי, רגולטורי ופיננסי, במטרה להקים חברות שמבוססות על צורך אמיתי ועל פוטנציאל לפרוץ שווקים גלובליים.

שילוב בין מימון ציבורי לפרטי

המודל שמובילה רשות החדשנות משלב מימון ציבורי עם מימון פרטי, במבנה שמאפשר השקעות משמעותיות בשלבים הקריטיים להצלחת חברות דיפ-טק. רשות החדשנות תפעל כשותפה אסטרטגית לכל אורך הדרך, תוך בחינה מדוקדקת של ההשקעות — אך ללא קבלת אקוויטי מהיזמים.

במסגרת התמיכה, כל חממה תקבל מענקים מצטברים של עד 40 מיליון שקל, כולל דמי ניהול, הוצאות הקמה ותשתיות מעבדה. החממות מחויבות לגייס לפחות 120 מיליון שקלים נוספים מהשוק הפרטי, ותוכלנה לשלב בהשקעות גם קרנות הון סיכון (VC) וקרנות תאגידיות (CVC), תוך שמירה על מבנה LP/GP שמאפשר גיוסי הון נוספים גם לאחר הזכייה (Second Closing).

ד"ר אלון סטופל, רשות החדשנות. צילום: חנה טייב

"מדובר במהלך אסטרטגי שמבוסס על תובנות וניסיון שנצברו לאורך שנים במסלולי החממות הקודמים בישראל, בשילוב למידה ממודלים מתקדמים בעולם", אמר ד"ר אלון סטופל, יו"ר רשות החדשנות, "המכרז שנבחר היום משקף את החזון שלנו לחממות שיפעלו כמאיצים כבר מהשלבים הכי מוקדמים. אנו רואים בכך שלב משמעותי נוסף בבניית תעשיית דיפ-טק ישראלית עוצמתית, שתעסוק באתגרים ההנדסיים הגדולים של העשור הבא, כגון: אנרגיה, תשתיות מתוחכמות, מכשור רפואי ועוד. בעתיד נבחן הרחבה גם לתחומים כמו מוליכים למחצה וטכנולוגיות נוספות".

לדברי דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, הבחירה משקפת את אחד המהלכים המרכזיים לקידום תחום הדיפ-טק בישראל. "מדובר בהליך תחרותי עמוק, קפדני ואיכותי, שמשך אליו הצעות יוצאות דופן מצד שחקנים ישראלים ובינלאומיים מהשורה הראשונה", ציין, "אנחנו מאמינים בכוחו של הדיפ-טק לשנות את חוקי המשחק, בתחומים כמו בריאות, תשתיות, אנרגיה ומדעים. הפלטפורמות שנבחרו היום יהוו את בסיס השיגור של החברות שיכתבו את סיפור ההצלחה הישראלי הבא".

גם במשרד המדע, החלל והטכנולוגיה בירכו על המהלך. "החממות החדשות בהשקעה של מאות מיליוני שקלים מציבות את ישראל בחזית הדיפ-טק העולמית", אמרה השרה גילה גמליאל והוסיפה כי "המודל שיצרנו מחבר בין הון ממשלתי לפרטי, מקצר משמעותית את המסלול מרעיון למוצר גלובלי, ומחזק את חוסננו הכלכלי והביטחוני. האצת קצב החדשנות בתקופה כה מאתגרת היא ביטוי מובהק לנחישות ולעוצמת המשק הישראלי".

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם