"עם 200 תוכנות ואלפי מכשירים מחוברים, הטיפול הרפואי תלוי במערכות המידע"

ישראל פיינברג הוא מנמ"ר וולפסון כבר 18 שנה. הוא גם ממייסדי פרויקט מרכב"ה וכיום מביט בעיניים פקוחות על אתגרי ה-AI. בראיון אישי הוא מספר על הפרויקט הלאומי שיזם, הגאדג'ט ברשימת הקניות שלו וטיפ אחד חשוב למי שרוצה להיות CIO

רונה חזקיה
15.7.25

במדור מנמ"ר על הבר אנחנו משוחחים בכל פעם עם CIO או CISO שיספרו לנו קצת על עצמם, על הדרך שעשו כדי להגיע לתפקיד ועל שיטות העבודה והניהול שלהם; נדבר על השינויים בתעשייה ובתפקיד ונכיר גם צדדים פחות מקצועיים. והשבוע מתארח ישראל פיינברג, מנמ"ר המרכז הרפואי וולפסון. שנתחיל?


היי ישראל, נשמח לשמוע על המסלול האישי שעשית בקריירה עד לתפקיד הנוכחי.
את התפקיד הנוכחי – מנמ"ר המרכז הרפואי וולפסון, אני ממלא ב-18 השנים האחרונות. לפני כן ניהלתי פרויקט Oracle HR Applications ופרויקט HR SAP במרכב"ה – פרויקט המחשוב הגדול ביותר של הממשלה וכנראה של המדינה בכלל. אני גאה מאוד שזכיתי להיות בין מייסדיו. רוב שנות הקריירה שלי היו במגזר הבריאות.

ישראל פיינברג, מנמ"ר, מרכז רפואי וולפסון. תמונה פרטית

ישראל פיינברג, מנמ"ר, מרכז רפואי וולפסון. תמונה פרטית

ספר לנו קצת על וולפסון והפעילות הטכנולוגית שלו.
מרכז רפואי וולפסון הוא בעצם בית חולים ממשלתי בינוני, שבו 718 מיטות אשפוז. הוא נמצא בצומת המחבר את חולון, בת ים ותל אביב, ומעסיק כ-4,000 עובדים כולל מתנדבים, 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע ו-365 ימים בשנה. המרכז משרת אוכלוסייה של יותר ממיליון תושבים באזור, וכמובן מטופלים שמגיעים מכל הארץ. מחזור פעילות של המרכז הוא כמיליארד שקל בשנה.

המרכז הרפואי וולפסון. תמונה פרטית

במרכז הרפואי פועלות כ-200 תוכנות, בהן מספר מערכות ליבה: מערכת תיק קליני, מערכת לניהול דימות לאחסון ואחזור כל הבדיקות הוויזואליות, מערכת מעבדות, SAP ERP. בנוסף, ישנם אלפי מכשירים, רובם מעבירים מידע דרך הרשת לתוך התיקים הרפואיים. כבר הרבה שנים תפקוד תקין של בית החולים, והטיפול הרפואי במיוחד, תלוי במערכות מידע וה-AI מדגיש את זה.

בית חולים הוא מקום מאוד מעניין לעבוד בו, ואחת הסיבות העיקריות מבחינתי היא שיש פה את כל הטכנולוגיות: VR, AR, Printing 3D, AI, רובוטים, אוטומציות ועוד.

חשוב לציין שכל ארגוני הבריאות בארץ נמצאים במתקפת סייבר מתמדת וחייבים התגוננות וזהירות, אך גם חייבים להמשיך לתת את כל השירותים ואת הנגישות למידע, כמו כל מוסד אקדמי.


כל העדכונים של ITtime עכשיו גם בערוץ הטלגרם שלנו


מה האתגר הכי קשה שאיתו אתה מתמודד בתפקיד כיום?
בית חולים הוא גוף "גוף טכנולוגי מאוד שנשען על מערכות מידע וצריך להתחרות בבתי חולים אחרים, גופים רפואיים אחרים – פרטיים וממשלתיים. כלומר צריך יכולת לבצע שינויים מהירים, אבל הרגולציות, הביורוקרטיה ומגבלות התקציב מקשות על כך. גם בגיוס של אנשי מקצוע יש קושי ביחס להתנהלות בחברה עסקית.

באיזה תהליך שהובלת אתה הכי גאה?
בתחילת עבודתי בוולפסון התבקשתי על ידי מנהל בית החולים דאז, ד"ר ברלוביץ', למצוא דרכים להגברת שיתוף הפעולה עם קופת חולים כללית. הוחלט על יצירת ממשק למערכת רפואית של כללית, כדי לאפשר נגישות למידע מתוך בית החולים. הפרויקט הזה שימש אבן יסוד של "פרויקט שיתוף מידע רפואי לאומי", שפועל היום בכל הקופות ובכל בתי החולים בארץ והוא גם ייחודי בכל העולם.

אחרי שהרעש סביב AI יישכח, ארגונים ילמדו מתי ואיך להכניס אותו לתוך המערכות. כמו שקרה עם הענן

אילו שינויים יעבור לדעתך שוק מערכות המידע בשנים הקרובות?
הנבואה ניתנה לשוטים. אחרי שהרעש סביב AI יישכח, ארגונים ילמדו מתי ואיך להכניס אותו לתוך המערכות. כמו שקרה בנושא ענן – היום ארגונים יודעים לשקול ולהחליט איך וכמה ענן יש לצרוך, אם בכלל.

לדעתי נראה גם עלייה בחשיבות של נושאי מוסר ומשפט בשימוש ב-AI. כרגע הדיונים רק בתחילתם, אבל הם יעלו ככל שה-AI יחדור ויתבסס בארגונים. המערכות הופכות להיות מורכבות יותר מצד אחד, ומצד שני התפעול שלהן נעשה אוטומטי יותר. נראה לי שחשיבות ההבנה העמוקה של הצרכים תגבר אף יותר, כי לטעויות יהיו מחירים גבוהים.

אם מנמ"ר אחר שואל אותך: ענן ציבורי, פרטי או היברידי ולמה. מה תענה?
לארגון בינוני או גדול, התשובה תמיד תהיה שילוב על פי הצרכים השונים.

בעולם מקביל אם לא היית CIO, במה היית עוסק?
יש כמה אפשרויות, אחרי השירות הצבאי למדתי מזרחנות. גיליתי את תחום המחשוב ועשיתי פנייה חדה. אז אולי העולם הפסיד מזרחן, איש מודיעין או מהנדס מכונות. אני נהנה לפתור קושיות טכניות, אבל ייתכן שגם יכולתי להיות ימאי. היום בזמן הפנוי המועט שלי אני נהנה משייט.

ישראל פיינברג, מנמ"ר, מרכז רפואי וולפסון. תמונה פרטית

איזה גאדג’ט אתה הכי רוצה לקנות עכשיו?
מדפסת תלת ממד. זה משהו שמאפשר יצירתיות, לימוד נושא חדש ועשוי להועיל מדי פעם.

לאיזה פודקאסט אתה מקשיב וכולם צריכים להכיר?
נהנה מאוד לשמוע את הפודקאסט "בזמו שעבדת" של דרור גלוברמן ודני פלד.

אילו כלי AI משמשים אותך?
אני משתמש בזהירות ב-ChatGPT ופרפלקסיטי. לניהול המשימות – monday שבעיני כלי הכרחי.
בתשתיות מערכות מידע, כיוון שחייבים להבטיח תפקוד 7/24 יש לנו כל מיני כלי שליטה ובקרה, ואני אוהב את Uila.

לאיזו חברה או מנמ”ר אחרים אתה רוצה לפרגן על עבודה טובה?
יש לי הרבה קולגות ממשרדי הממשלה ובתי חולים, ומדובר בקבוצה של אנשים משכמם ומעלה, שממוקדים לפעול לטובת האזרחים.

ואחת לסיום: איזה טיפ תיתן ל-IT דירקטור שרוצה להיות CIO?
הכי חשוב, להפריד בין העיקר לתפל ולשמור על יושרה מקצועית. לא אחדש כלום אבל זאת העובדה – צריך להכיר את העסק ואת התהליכים לעומקם, ותמיד להבין למה תהליך מסוים עובד בצורה מסוימת ולא אחרת.


רוצים להשתתף במדור? שלחו לנו פרטים ונהיה בקשר

 

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם