שלושה חודשים אחרי סבב הפיטורים: אינטל מקבלת 7.8 מיליארד דולר מממשלת ארה"ב
ממשל ביידן הבטיח את המענק כחלק מתוכנית שמעודדת ייצור שבבים מקומי, בזמן שאינטל מתמודדת עם קיצוצים וירידה בהכנסות. עתידה של תוכנית המענקים תלויה בנשיא הנכנס טראמפ שהתבטא נגדה לפני הבחירות
ממשל ביידן-האריס היוצא בארה"ב הודיע כי יעניק לאינטל 7.865 מיליארד דולר במסגרת תוכנית התמריצים CHIPS for America. התוכנית, שלה הוקצו יותר מ-36 מיליארד דולר, העניקה כבר 19 מיליארד דולר לחברות שונות, ועל פי ממשלת ארה"ב היא אמורה לייצר 125,000 משרות.
פיטורים וירידה בהכנסות
ההודעה מגיעה בעיצומו של מהלך פיטורים נרחב באינטל – 15,000 עובדים שהם 15% מכוח האדם של החברה. על המהלך הכריזה החברה לפני כשלושה חודשים, וחלקו הגדול אמור להסתיים עד סוף השנה. מהלך הקיצוץ השפיע כמובן גם על המרכזים בישראל (הרבה מעבר לביטול והחזרת מכוונות הקפה).
בגיקטיים דווח כי מנהלי החברה ימסרו לחלק מהעובדים מכתב המציין את כוונת החברה לסיים את העסקתם, ואז הם יקבלו מספר ימים לשקול את האפשרויות העומדות בפניהם: לעזוב בהסכמה ובתנאים הדומים לאלו שהציעה החברה לפורשים מרצון, או דרך שיחת שימוע ופיטורים.
במקביל, אינטל מתמודדת עם הוצאתה ממדד הדאו ג'ונס והחלפתה על ידי המתחרה אנבידיה, לאחר שהייתה חלק מהמדד במשך 25 שנה, וכן ירדה בדירוג של מקומות העבודה הנחשקים של דן אנד ברדסטריט ממקום 14 למקום 18.
ההכנסות של אינטל ב-2023 עמדו על 54 מיליארד דולר – כשליש מההכנסות ב-2021 כשהמנכ”ל הנוכחי, פיט גלסינגר, נכנס לתפקידו, והאנליטסים חוזים כי לראשונה מאז 1986 תודיע בקרוב החברה על הפסד תפעולי.
עדיין לא ידוע מה יקרה לתוכנית בכהונת טרמאפ
על פי הודעת ממשל ביידן, המענק יתמוך ישירות בהשקעה של אינטל בארה"ב, הצפויה להגיע לכמעט 90 מיליארד דולר עד סוף העשור, כחלק מתוכנית הרחבה כוללת של יותר מ-100 מיליארד דולר. המימון ישחורר בהתאם להשלמת אבני דרך בפרויקט של אינטל. המהלך נועד גם, ככל הנראה, לחזק ייצור שבבים מקומי כדי להפחית את התלות במדינות אחרות.
"התמיכה הדו-מפלגתית החזקה להשבת ההובלה הטכנולוגית והייצורית של ארה"ב מניעה השקעות היסטוריות, שהן קריטיות לצמיחה הכלכלית ארוכת הטווח ולביטחון הלאומי של המדינה", אמר גלסינגר בהודעה לתקשורת, "אינטל מחויבת עמוקות לקידום יעדים משותפים אלו תוך הרחבת פעילותה בארה"ב בשנים הקרובות".
על אף התמיכה הזו, הנשיא הנבחר דונלד טראמפ שייכנס לבית הלבן בינואר, הביע עליה ביקורת, ואמר שהוא מעדיף לעודד ייצר שבבים מקומי על ידי מיסוי של ייבוא שבבים. גם יו"ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון מהמפלגה הרפובליקנית אמר לפני הבחירות שמפלגתו ככל הנראה תפעל לביטול החוק, אך לאחר מכן חזר בו ואמר שיפעלו לייעל אותה.