האיחוד האירופי מאפסן את החקיקה שהייתה אמורה להגן מפני AI
מטרת החקיקה: להקל על תהליכי תביעה נגד חברות AI שהמערכות שלהן כשלו. הסיבה: לא צפויה הסכמה

תעריך אם צריך להביא לשולחן הצעה לדירקטיבה אחרת. אילוסטרציה: ekaterina bolovtsova, pexles
נראה שכולם מסתבכים עם הרגולציה על בינה מלאכותית. מועצת האיחוד האירופי החליטה לאפסן את הדירקטיבה שנוגעת לאחריות של חברות על מערכות AI. המועצה מציינת כי היא תעריך אם צריך להביא לשולחן הצעה לדירקטיבה אחרת, או לבחון דרכים אחרות להתמודד עם הנושא.
בתוכנית העבודה של 2025 של המועצה, נכתב שהסיבה שהיא מבוטלת (לצד הצעות נוספות) היא: "לא צפוי שתהיה עליה הסכמה".
להקל על קורבנות שנפגעים מהטכנולוגיה
ההצעה לדירקטיבה פורסמה במקור בספטמבר 2022. זמן קצר לאחר מכן ChatGPT פרצה לחיינו והפכה את המונח AI לשגור ומוכר יותר על ידי הקהל הרחב, אבל הטכנולוגיה כבר הייתה בשימוש בתעשייה, כמובן.
הכללים החדשים, נכתב בהצעת הדירקטיבה המקורית, נועדו להבטיח שאנשים שניזוקו ממערכות בינה מלאכותית ייהנו מאותה רמת הגנה כמו אנשים שניזוקו מטכנולוגיות אחרות באיחוד האירופי. הצורך עלה מכך שמערכות בינה מלאכותית הן מורכבות ואטומות יותר מטכנולוגיות אחרות, וקשה עד בלתי אפשרי למי שנפגע מהן להצביע כל הכשל הספציפי שגרם לפגיעה.
במקרים מסוימים, מי שנפגע כתוצאה מהפעלת מערכת שמבוססת על AI יוכל לבקש מבית המשפט להורות לחברה שמייצרת את המערכת למסור מידע עליה. כך, החברה תצטרך להוכיח שפעלה כשורה, במקום להפיל את נטל ההוכחה על הנפגע.
ההצעה לדירקטיבה לא מפרטת תרחישים ספציפיים, אבל ניתן לשער שהיא הייתה משפיעה על כמעט כל מרכיב בחיים ש-AI נכנס אליו החל מסינון קורות חיים במקומות עבודה ועד למשאיות כבדות בנהיגה אוטונומית.
ארה"ב ובריטניה במחלוקת עם אירופה
דבר הביטול פורסם במקביל למפגש פסגה בפריז בנושאי AI, שבו השתתפו מנהיגים מהעולם ומנהלי חברות בענף. אחד התוצרים של הפסגה היה הצהרה משותפת של 60 מדינות לפיה AI יהיה אינקלוסיבי, אתי ובר קיימא. אולם נציגי ארה"ב ובריטניה סירבו לחתום עליה.
דוברות ממשלת בריטניה מסרה לגארדיאן כי "הרגשנו שההצהרה לא סיפקה די בהירות מעשית לגבי ממשל גלובלי, וגם לא התייחסה מספיק לשאלות הקשות יותר סביב ביטחון לאומי והאתגר שבינה מלאכותית מציבה בפניו"
סגן נשיא ארה"ב, ג'יי די ואנס, על פי אתר פוליטיקו, קרא בפסגה לאיחוד האירופי לקבל את החדשות של בינה מלאכותית באופטימיות ולא בחשש. הוא המשיך ואמר שכדי ליצוא אמון בטכנולוגיה ובשביל שיתוף נדרשים ממשלים רגולטוריים בינלאומיים שמעודדים יצירה.