"שילוב GenAI בתהליכים עסקיים זה מובן מאליו, האתגר הוא לשנות את מארג העבודה של אנשי הטכנולוגיה"

קובי כץ, סמנכ"ל וראש חטיבת טכנולוגיות במכבי, משתף איך עבר ממערכות מבצעיות לרפואה חכמה, מדבר על האתגרים שבהכנסת טכנולוגיה חדשנית לארגון ענק וחושף את הקבוצה הסודית של המנמ"רים המתנדבים

רונה חזקיה
8.7.25

במדור מנמ"ר על הבר אנחנו משוחחים בכל פעם עם CIO או CISO שיספרו לנו קצת על עצמם, על הדרך שעשו כדי להגיע לתפקיד ועל שיטות העבודה והניהול שלהם; נדבר על השינויים בתעשייה ובתפקיד ונכיר גם צדדים פחות מקצועיים. והשבוע מתארח קובי כץ, סמנכ"ל טכנולוגיות במכבי שירותי בריאות. שנתחיל?


היי קובי, נשמח לשמוע על המסלול האישי שעשית בקריירה עד לתפקיד הנוכחי.
במהלך הלימודים לתואר ראשון במדעי המחשב בטכניון, שהשלמתי בהצטיינות, התחלתי את דרכי המקצועית ברפאל – תחילה כסטודנט ובהמשך בשורה של תפקידים ניהוליים, הן בעולמות פיתוח הפרויקטים והן בעולמות המחשוב. בתפקידי האחרון שימשתי כסמנכ"ל מחשוב מערכות מידע של רפאל.

רפאל הייתה בשבילי הרבה מעבר למקום עבודה. היא הייתה חממה מקצועית שגיבשה את תפיסות העולם התרבותיות, המקצועיות והניהוליות שלי, אלה שעיצבתי לאורך קריירה ארוכה מאתגרת ומספקת בארגון טכנולוגי מוביל בארץ ובעולם.

כיום אני סמנכ"ל וראש חטיבת טכנולוגיות במכבי שירותי בריאות, מארגוני הבריאות המובילים בישראל. אנו מתמקדים בטכנולוגיות מתקדמות ובינה מלאכותית, תוך אימוץ תפיסת Cloud First, במטרה להבטיח מצוינות ו-Delivery גבוה לשיפור איכות השירות למטופלים ולמטפלים.

בנוסף לעבודה כמנהל בכיר בארגונים הצטרפתי לעולם ההון סיכון בקרן ההשקעות אלרון RDC כשותף ו-CTO. זהו עולם שונה ומרתק שמבוסס על קצב גבוה, דינמיות ואינטואיציה יזמית. עולם שונה במהותו מהעולם של תאגידים גדולים, אבל דווקא בשילוב בין השניים ישנם עקרונות ונקודות מבט ייחודיות שתרמו לתפיסות המקצועיות והניהוליות שלי. בעיניי, התפתחות אישית ומקצועית היא תהליך דינמי ומתמשך, הדורש למידה מתמדת, אומץ לנסות דברים חדשים ופתיחות לשינויים.

קובי כץ, CIO מכבי. צילום: עופר חג'יוב

ספר לנו קצת על מכבי והפעילות הטכנולוגית שלה.
יחד עם מנהלים מובילים בארגון ובחטיבה ועובדים מקצועיים, אנו מקדמים מהלכים משמעותיים בתחום הבריאות בישראל.
אנו מפתחים מוצרים טכנולוגים מסוגים שונים שמקדמים את האסטרטגיה של מכבי – רפואה מותאמת אישית, פיתוח תחום ה-Wellness ושיפור חווית השירות – ואת זה אנחנו עושים באמצעות פתרונות המשלבים בינה מלאכותית (Generative AI), פתרונות ענן, ארכיטקטורות ופלטפורמות טכנולוגיות חדשניות.

הפתרונות הללו מיועדים למבוטחי מכבי, לרופאים, למטפלים ולנותני השירות, ואנו מפתחים אותם בשיתופי פעולה הדוקים עם השותפים העסקיים שלנו. למשל פיתחנו את MGPT – מערכת בינה מלאכותית לתשאול מידע קליני ממאגרים מוסמכים בשפה טבעית ובאמצעות בוט חכם; אנו מקדמים את פרויקט AI ברטינופתיה, שיאפשר פענוח מרחוק של בדיקות רשתית לחולי סוכרת וינגיש את השירות החשוב הזה בצורה חדשנית ויעילה, ולאחרונה הרחבנו את הפעילות עם מערכת הביטחון, בעקבות הזכייה במכרז צה"ל, למתן שירותי מעבדה לחיילי צה"ל ואנשי קבע.

ואחרי כל זה, אם צריך לסכם במשפט את הפעילות הטכנולוגית, לדעתי מה שמייחד את מכבי הוא היכולת לשלב בין גודל ומורכבות הארגון, ובין היכולת להוביל שינויים מהירים של תהליכים עסקיים וטכנולוגיים חוצי ארגון לטובת המטופלים.


כל העדכונים של ITtime עכשיו גם בערוץ הטלגרם שלנו


מה האתגר הכי קשה שאיתו אתה מתמודד בתפקיד כיום?
להכניס ולשלב יכולות בינה יוצרת (Generative AI) ומודלים מתקדמים בעשייה הרוחבית של מכבי עבור המטופלים, המטפלים והעובדים. מכבי הייתה מהחלוצות בהתנסות בטכנולוגיית בינה מלאכותית יוצרת, והמחסור בידע קודם הביא אותנו להיתקל בלא מעט אתגרים. כיום אנחנו כבר פועלים במספר רב של מישורים, כמו פיתוחים פנימיים, שיתופי פעולה עם חברות טכנולוגיות והכנסת מוצרים בעלי יכולות AI מובנות – והאתגר הוא להפוך את הפוטנציאל של הטכנולוגיה לכלים שמתחברים לתהליכים ברי קיימא, שמייצרים ערך אמיתי ונשארים לאורך זמן.

באיזה תהליך שהובלת אתה הכי גאה?
ישנם שני תהליכים מרכזיים שאני גאה בהם במיוחד: הראשון התרחש בתקופתי ברפאל – הקמה של יחידה טכנולוגית המשלבת פתרונות IT מתקדמים כחלק אינטגרלי מהנדסת מערכת וארכיטקטורה המשולבת בפרויקטים מבצעיים.

התהליך השני הוא הכנסה ומעבר מאסיבי של מכבי במהירות לטכנולוגיות ענן מתקדמות. מדובר לא רק באימוץ טכנולוגי, אלא תפיסה תשתיתית ארכיטקטונית כוללת, שמאפשרת האצה, הקמה ופיתוח של תהליכים עסקיים חדשניים בקצב מהיר בהרבה – בצורה מאובטחת וגמישה בקבוצת מכבי. בזכות תהליך זה כבר היום אנו נהנים מהיכולת להטמיע טכנולוגיות חדשניות במהירות, דבר הנותן לנו יתרון משמעותי.

המהפכה כבר כאן – GenAI לא תשפיע רק על תהליכים, אלא תשנה את אופן קבלת ההחלטות, הארכיטקטורה והתפיסות

אילו שינויים יעבור לדעתך שוק מערכות המידע בשנים הקרובות?
המהפכה כבר כאן, וההתקדמות העיקרית תהיה בהכנסת מודלים מתקדמים של LLM ויכולות Generative AI. מדובר בטכנולוגיה שתשפיע באופן עמוק ורחב על כל היבט בעולמות העיסוק של יחידות טכנולוגיה ומערכות מידע. המהפכה הזו לא תסתפק רק באוטומציה או בהאצת תהליכים – היא תשנה את אופן קבלת ההחלטות, תהליכים, ארכיטקטורות, תפיסות ושיטות העבודה.

בעולם מקביל אם לא היית CIO, במה היית עוסק?
יש בי חיבה לבעלי חיים והייתי רוצה להיות וטרינר ולטפל בהם. במובן מסוים, העובדה שאני בתוך האקוסיסטם של עולם הבריאות, אולי קשורה קצת בנקודה זו.

תמונה: pixabay

איזה גאדג’ט אתה הכי רוצה לקנות עכשיו?
זה מספר שנים אני מחכה למשקפיים שבשימוש יום יומי יאפשרו לראות דרכן תוך שילוב מציאות רבודה. למרות שהטכנולוגיה זמינה ונעשו כבר ניסיונות רבים על ידי ענקיות טכנולוגיה, עדיין לא הגיע לידי ביטוי מוצר מהפכני בסדר גודל של  iPhone או Apple Watch. גאדג׳ט כזה יוכל לסייע במגוון תרחישים ברמת ההתנהלות היומיומית, למשל לקבל פרטים על פגישה עם אדם שלא זוכרים את שמו או תפקידו, לנווט תוך הליכה ברחוב ועוד. מבחינתי, זה יהיה גאדג'ט שיכול לשפר משמעותית את הפרודוקטיביות והחוויה שלנו.

אילו כל AI משמשים אותך?
אני אהיה קצת בנאלי ואגיד שאני משתמש באופן שוטף באפליקציות של Perplexity ו-ChatGPT – הן הפכו להיות כלי עבודה מרכזי עבורי, וגם עוזרות לי בחיים האישיים. אני משתמש בהן עשרות פעמים ביום לחיפוש מידע, תקצור מסמכים, חיפוש אירועים ומקומות בילוי, מידע לצורכי עבודה וללמידה והעשרת הידע. אפשר לומר שזה כבר כמעט עוזר אישי שמלווה אותי כל הזמן. כעת, האתגר הוא לשפר את ממשק המשתמש, במיוחד מבחינת האינטראקציה בין אדם למכונה. אולי פיתוח כמו Neuralink של אילון מאסק, שמחבר את המחשב ישירות למוח, יובילו לפריצת דרך בתחום.

Perplexity ו-ChatGPT הפכו לעוזרים האישיים שלי – אני משתמש בהם עשרות פעמים ביום

לאיזו חברה או מנמ”ר אחרים אתה רוצה לפרגן על עבודה טובה?
אני רוצה לפרגן ליקי זנו, קולגה וחבר, שמכהן כיום כסמנכ"ל טכנולוגיות במנורה מבטחים. בתפקידיו השונים בשנים האחרונות דרכינו מצטלבות, ואני מעריך בו גם את האופי השקט והייחודי שלו וגם את המקצוענות. יקי לא חושש מהובלת שינויים בארגונים ובמיוחד השילוב בין טכנולוגיות ופלטפורמות מתקדמות אשר משיאות ערך רב לארגון.

קובי כץ בת Tough Mudders. תמונה פרטית

יש לך סיפור על מקרה מעניין, מצחיק או מעורר השראה שקרה במהלך הקריירה?
במקביל לקריירה שלי, אחד הדברים המרגשים שאני עושה הוא התנדבות בפרויקט "גני החלומות" של עמותת "גדולים מהחיים", שמאפשר לילדים חולי סרטן לשמור על מסגרת חיים נורמטיבית ככל הניתן. היכולת להתמודד עם אתגרים לא צפויים ולראות את ההשפעה החיובית שיש לנו על הילדים ועל בני משפחותיהם, מחממת את הלב ונותנת פרספקטיבה אחרת על כל דבר.

לשמחתי, ההתנדבות הזו גם חיברה אותי לקבוצת מנהלות ומנהלים מופלאה מעולמות הטכנולוגיה ועוד – המכונה "Tough Mudders". יחד, ברוח ייחודית אנחנו מבצעים את פעילות ההתנדבות ואני שמח להיות חלק ממנה. החיבור בין העשייה המקצועית שלי במכבי לבין העשייה החברתית מחזק בי את תחושת המשמעות והשליחות.

ואחת לסיום: איזה טיפ תיתן ל-IT דירקטור שרוצה להיות CIO?
אם לא אמרתי מספיק פעמים Generative AI אז הנה אני אומר שוב: חשוב שכל CIO ישאף לשלב את היכולות של טכנולוגיות אלו בכל רובדי העשייה בארגון. לא רק בתהליכים העסקיים, שזה מובן מאליו, אלא בעיקר בתוך מארג העבודה של אנשי הטכנולוגיה – מפתחים, בודקים, מנתחי מערכות, אנשי תשתיות, הגנת הסייבר ועוד. זה כבר לא רק טרנד, אלא כלי מכפיל כוח אסטרטגי. מי שלא ישכיל להשתמש בו, ימצא את עצמו מהר מאוד פחות אפקטיבי ויעיל מול המתחרים.
בחטיבת טכנולוגיות של מכבי יזמנו תוכנית כזו ואנו מקדמים אותה באינטנסיביות, מדהים לראות את היצירתיות והרעיונות החדשניים שכבר מיושמים בפועל ומשפיעים על העשייה היומיומית בחטיבה.


רוצים להשתתף במדור? שלחו לנו פרטים ונהיה בקשר

 

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם