96% מהארגונים הטמיעו כלי AI, אבל תקועים עם תשתית מיושנת

חברות עברו משלב אימוץ הבינה המלאכותית לשלב היישום שלה וכעת מגלות שמערכי התשתית, האבטחה והתפעול לא הדביקו את הקצב

ניב גילינסקי
27.4.25

תמונה: נוצר באמצעות ChatGPT

הבינה המלאכותית כבר מזמן אינה טרנד: היא עובדת, היא יעילה והיא מיושמת. רק שיש בעיה קטנה, הארגונים לא באמת מוכנים אליה. דוח חדש של חברת F5 מראה איך כל אחד רץ קדימה, אבל הרגליים תקועות בבוץ של מערכות ישנות ופרצות ניהוליות; הארגונים מונעים לא על ידי טכנולוגיה, אלא על ידי מה שנמצא בין הקונפיגורציה של ה־API לפיירוול: אנשים, שיטות ותשתיות שלא תוכננו לעולם כזה.

המספר שמוביל את הדוח נראה יפה על הנייר, 96% מהארגונים כבר יישמו ב-2024 מודלים של בינה מלאכותית. הוא זוהר במיוחד לאור הנתון של השנה הקודמת – המספר עמד על 25%. זה לא שינוי מגמה, זו קריסה מוחלטת של מחסומים. ובשוק כזה, המעטים שעדיין לא התחילו כבר נמצאים הרחק מאחור. אלא שדווקא עכשיו, כשהשוק עובר מאימוץ ניסיוני ליישום רחב, מתברר שמערכי התשתית, האבטחה והתפעול לא הדביקו את הקצב.

האוטומציה עדיין לא שלמה

אחת התובנות המרכזיות שעולות מהדוח היא שהענן ההיברידי כבר לא מייצג גיוון, אלא מציאות חדשה. 94% מהארגונים משלבים כיום ענן ציבורי, ענן פרטי, תשתיות קצה ושרתים מקומיים. השילוב הזה מעניק גמישות, אבל גם מכניס שכבות נוספות של מורכבות תפעולית וניהולית. כמעט מחצית מהארגונים דיווחו שכבר הטמיעו AI Gateways, רכיבי תשתית ייעודיים שמנתבים בקשות למודלים, מפקחים על האבטחה ומנטרים את השימוש. עבור אחרים, מדובר בפתרון שממתין לביצוע במהלך 2025.

אבל המרחק בין כוונה ליישום בפועל עדיין גדול. יותר מ־60% מהארגונים הודו שהם מסתמכים על תהליכים ידניים שמעכבים אוטומציה מלאה ובכך מנטרלים את ההבטחות של AIOps.  בנוסף, 54% דיווחו שאין להם את הכישורים הנדרשים כדי לפרוס פתרונות AI בהיקף רחב. ובקצה השני של המערכת הולכת ומתעצמת תופעה שמכונה בדוח API Sprawl, ריבוי לא מבוקר של ממשקי תכנות. לפי 58% מהמשיבים מדובר באחד ממקורות התסכול הגדולים ביותר כיום בניהול מערכות.

הסיטואציה הזו מייצרת איום חדש. לא פרצה, אלא עומס. העומס הזה בא לידי ביטוי לא רק בשירותים איטיים ובבזבוז משאבים, אלא גם בפרצות אבטחה שנולדות מתוך חוסר שליטה בתצורת התשתית. לפי הדוח, משימות הקשורות לתיאום וניהול של APIs, במיוחד כאלה של ספקים חיצוניים, הן מהגוזלות ביותר בזמן והכי קשות לאוטומציה.

גם האבטחה עדיין לא מושלמת

ומעל הכול מרחפת עננה כבדה של אבטחה. 96% מהארגונים הביעו חשש מהיבטי האבטחה של מודלים מבוססי בינה. זה מתחיל בזליגת מידע, עובר דרך מתקפות שמנצלות AI, ומגיע עד לשימוש לרעה במידע לצרכים עסקיים. אבטחת אפליקציות וממשקי API, במיוחד באמצעות פתרונות WAAP, הפכה לאבן יסוד בכל ארכיטקטורת מערכות. ארגונים שהוסיפו שכבות הגנה כמו ניתוח התנהגות, זיהוי בוטים ומיסוך נתונים מדווחים על שיפור ניכר ברמת ההגנה, אבל גם על עלייה משמעותית בעלויות ובמורכבות.

כדי להתמודד עם זה, הדוח ממליץ לעבור לסביבות תשתית הניתנות לתכנות. סביבות כאלה מאפשרות להטמיע מדיניות אבטחה, אכיפת הרשאות וניהול תעבורה כחלק מהקוד עצמו, ולא דרך תצורה ידנית. השילוב בין ניטור טלמטרי עמוק, אוטומציה מבוססת שפה טבעית ותזמור חכם של פריסת אפליקציות, מתגבש בהדרגה לכדי הסטנדרט החדש בתעשייה.

המסר של F5 חד: ארגונים שכבר שילבו מודלים של בינה מלאכותית אך לא התאימו את הגישה לניהול תשתיות מסתכנים בפער מסוכן בין החזון לבין הביצוע. בשוק שמצפה למהירות ולתגובה מיידית, מי שממתין שהתשתית "תבשיל" לפני שמיישמים עלול לגלות שהיא פשוט נועדה לעולם שכבר לא קיים.

הנתונים שמופיעים בדוח מבוססים על ממצאים שנאספו מ-650 מקבלי החלטות בתחום ה-IT, שפועלים בארגונים מכל רחבי העולם. הם מייצגים חברות בכל סדר גודל: החל מארגונים עם הכנסות שנתיות של פחות מ־200 מיליון דולר, ועד לתאגידים שמכניסים מעל מיליארד דולר בשנה. כמעט שני שלישים מהמשיבים (65%) מחזיקים בתפקידים בכירים או בדרג הנהלה.

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם