שימוש ב-AI משפיע על הפופולריות שלכם במשרד, ולא לטובה
מתברר שעובדים שמשתמשים בכלי בינה מלאכותית נתפסים כפחות מוכשרים, חסרי תשוקה, וכן - גם עצלנים

מי שעובד עם AI, אוכל לבד עם AI. תמונה: נוצרה באמצעות AI
יום וליל אנחנו שומעים איך ארגונים חייבים לאמץ כלי בינה מלאכותית כדי לא להישאר מאחור, ואנחנו כעובדים בארגונים האלה חייבים לדעת להשתמש ב-AI כדי לקצר תהליכים, להשלים משימות בפחות זמן וגם כדי לשמור על הווי ולייצר תמונות מגניבות לחברים במשרד. אבל בזמן שחלק טורחים, משקיעים ולומדים לשכלל את יכולות העבודה עם בינה מלאכותית, יכול מאוד להיות שאלו שיושבים לצידם חושבים שהם עצלנים בדיוק בגלל זה.
מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי PNAS על ידי חוקרים מאוניברסיטת דיוק חשף נתון מעניין: למרות ששימוש ב-AI יכול לשפר את הפרודוקטיביות, הוא עלול במקביל לפגוע בתדמית המקצועית של העובדים. המחקר, שכלל ארבעה ניסויים בהשתתפות של כ-4,500 משתתפים, העלה כי עובדים שמשתמשים בכלי AI נתפסים כפחות מוכשרים ובעלי פחות תשוקה לעבודה שלהם, גם אם הבינה המלאכותית עזרה לשפר את תפוקתם. יתרה מזו – גם המשתמשים עצמם העריכו שיזכו לשיפוט שלילי מצד הקולגות.

הבדלים בתפיסות כלפי עובדים המשתמשים ב־AI לעומת כאלה שלא. תמונה: Reif et al
המחקר הראה כי השימוש ב-AI במקום העבודה עלול להוביל להטיות חברתיות, בעיקר כאשר נעשה שימוש בכלים אלה גם במשימות שבהן הם לא באמת נדרשים. כלומר, כאשר השימוש ב-AI נתפס כהגיוני ומתאים למשימה, הוא לא פוגע בתדמית העובד, אבל כשהשימוש לא נראה מוצדק, המשתמש עלול להיתפס כעצלן או פחות עצמאי.
"הממצאים של המחקר חושפים דילמה", כתבו החוקרים ג'סיקה רייף, ריצ'רד לריק וג'ק סול, "מצד אחד, AI משפר את הביצועים של העובדים; מצד שני, הוא גובה מחיר חברתי". על פי הממצאים אגב, ה"קנס החברתי" שקיבלו המשתמשים ב-AI היה משותף לכולם, ללא הבדל של גיל, מגדר או סוג העבודה.
כך המחקר עבד
כחלק מהמחקר המשתתפים עברו סדרה של ארבעה ניסויים: תחילה ביקשו מהם לבחור באיזה כלי להשתמש למשימה – בכלי AI או בכלי עזר אחר. מי שבחר ב-AI ציין שהוא מצפה מהקולגות והמנהלים שלו לחשוב שהוא עצלן ובר החלפה ולכן לא היה ממהר לשתף את המידע הזה עם אחרים.
בשלב השני הצליחו החוקרים לאשש את החששות שצפו מהניסוי הראשון, וגילו כי משתתפים שהתבקשו לדרג את העובדים מהניסוי הקודם, דירגו את מי שהשתמש בבינה מלאכותית כפחות עצמאי, חסר מוטיבציה ועצלן לעומת עובד שבחר להיעזר באנשים אחרים או לא להיעזר כלל.
כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime
בשלב הבא במחקר השתתפו מנהלים שהיו צריכים לבחור קריטריונים לקבלת עובדים תחתיהם. התוצאה שהתגלתה לא ממש הפתיעה אף אחד: מנהלים שבעצמם משתמשים ב-AI נטו להעסיק עובדים שיודעים להשתמש באותם הכלים, ולהיפך – מנהלים שלא משתמשים בבינה מלאכותית לא רצו עובדים שכן משתמשים בה.
בשלב האחרון ניסו החוקרים להבין מה מקור ההטיה נגד המשתמשים ב-AI. המשתתפים במחקר זיהו את העצלנות כגורם המרכזי לתפיסה השלילית, אך כאשר נאמר להם שהשימוש ב-AI היה חיוני לביצוע המשימה הסטיגמה נחלשה בצורה משמעותית.
מהמצאת הכתב ועד בינה מלאכותית
לאחר השלמת המחקר, החוקרים השוו את הדילמה שמצאו לחששות היסטוריים שהעלו אנשים כלפי טכנולוגיות חדשות – מאפלטון שחשש שהכתב יפגע בזיכרון ועד מחשבונים בבתי ספר. לטענתם, גם כשהארגונים דוחפים לאימוץ בינה מלאכותית, עובדים חוששים להשתמש בה מחשש שייראו פחות רציניים או פחות מחויבים.
אז נכון, אולי הבינה המלאכותית מייעלת לכם את יום העבודה, אבל אם אתם מתרברבים בשימוש בלתי פוסק בה, אולי כדאי שמדי פעם תביאו קצת עוגיות לחברים במשרד. בכל זאת, אתם לא רוצים לגלות שהשותף שלכם לארוחת הצהריים הוא ChatGPT.