לא פרק של "מראה שחורה": ה-AI כבר מחליט את מי לפטר ואת מי לקדם

אף אחד לא אוהב לפטר אנשים, אז חלק מהמנהלים פיתחו שיטה: נותנים ל-AI להחליט אם מגיע לכם העלאה, קידום או שהגיע הזמן להראות לכם את הדרך החוצה

ניב גילינסקי
2.7.25

נוצר באמצעות AI

את התחושה הזאת בבטן כולם מכירים: אתם רגע לפני שיחת השכר עם המנהל. מתרגלים טיעונים במעלית, בולעים רוק, אולי גם קצת מהאגו, ומקווים שהקול לא יישבר כשאתם אומרים שנתתם את כל מה שיש לכם השנה. יש כאלה שמנסים לרגש, אחרים מנסים להרשים אבל לכולם ברור: אם תיתנו הופעה טובה, אולי תקבלו את הקידום או ההעלאה שאתם צריכים.

עכשיו תדמיינו שהמנהל בכלל לא נכנס לחדר. אין פרצוף עייף שמנסה להיראות אמפתי, אין מבט שמאותת "תנסה שוב בשנה הבאה", אין מישהו שיראה את החיוך העצוב שלכם ויחליט לרחם. יש רק AI נטול פרצוף ונטול סבלנות. לא באמת משנה לו אם נאלצתם להתמודד עם בעיות בבית או הייתם במילואים השנה. מבחינתו, אתם עוד שורה בגיליון ביצועים. וההחלטות – קידום, העלאה או פשוט דחייה מנומסת – התקבלו בדיוק שתי דקות אחרי שביקשתם במייל את שיחת השכר והרבה לפני שדפקתם בדלת. לא כי הבינה המלאכותית באה להחליף אתכם, אלא כי הבוס שלכם כבר נתן לה להחליף אותו.

לצערנו, זה אולי נשמע כמו פרק בעונה נוספת של "מראה שחורה", אבל בעידן הטכנולוגי שבו אנחנו נמצאים, ה-AI כבר נכנס לפעולה וקובע גורלות פשוט כי כבר מבקשים זאת ממנו. על פי סקר חדש של Resume Builder, שנערך בקרב למעלה מ־1,300 מנהלים בארצות הברית, יותר מ־60% הודו שהם כבר ביקשו מהבינה המלאכותית להחליט עבורם אם לפטר או לקדם עובדים.

ה-AI מחליף את המנהלים

על פי תוצאות הסקר, 65% מהמנהלים נעזרים ב-AI במטלות המשרדיות שלהם, כאשר רוב מוחלט מתוכם (94%) הודו שהם משתמשים בה כדי לקבל החלטות הנוגעות לעובדים שלהם. זה אמנם מתחיל במשימות שקשורות לעבודה עצמה כמו למשל הכנת חומרי הדרכה (97%) או בניית תכניות לפיתוח אישי (94%), אבל גם מגיע להערכת ביצועים (91%) ובניית תכניות לשיפור ביצועים עבור עובדים שנדרשים לכך (88%).

מכאן, המספרים לא הולכים לעודד אתכם: מתוך המנהלים שמשתמשים בבינה מלאכותית, 78% מהם נותנים לה להכריע אם לתת לעובדים שלהם העלאת שכר, ו־77% נותנים לה להכריע לגבי האפשרות שתקודמו השנה.

וזה מידרדר אפילו יותר. 66% הודו כי נתנו ל-AI להחליט אם לפטר עובדים בצורה המונית, ו־64% נתנו לו להחליט לגבי פיטורים של עובדים ספציפיים.

בנוסף, 46% הודו שהם כבר התבקשו לבדוק אם ניתן לפטר עובד מסוים ולהחליפו בבינה מלאכותית. מתוכם, 57% הגיעו למסקנה שלא רק שזה אפשרי אלא גם נכון, ו־43% מהם אכן החליפו את העובד האנושי ב-AI. בשביל לעשות לכם את המתמטיקה קצת יותר פשוטה, נאמר זאת כך: אחד מכל ארבעה מנהלים שהשתתפו בסקר כבר החליף עובד ב-AI.

בהצלחה לשכנע את ה-AI

עד כמה מנהלי ה-HR מאמינים בבינה מלאכותית ניתן לראות מהמספרים הבאים: מבין המנהלים שמשתמשים בה, 71% טענו כי הם סומכים עליה לקבל החלטות הוגנות עבורם. אמנם כמחצית מהם טענו שהם יתערבו וישנו את ההחלטה של ה-AI אם לא יסכימו איתה, אבל 5% הודו שהם נותנים ל-AI להחליט עבורם על כל דבר, בכל זמן, ו־16% נוספים עושים זאת לעיתים קרובות. בנוסף, רק 32% עברו הדרכה רשמית בנוגע לשימוש אתי ב-AI, בעוד 43% עברו הכשרה לא פורמלית, ו־24% כלל לא עברו הדרכה.

סטייסי הלר, יועצת קריירה ראשית ב־Resume Builder, הסבירה: "רוב המנהלים טענו כי החברה שלהם מעודדת אותם להשתמש ב-AI, מכיוון שהם רוצים לשפר יעילות, לזרז את קבלת ההחלטות, להקטין עלויות ולקבל תובנות שמתבססות רק על בסיס נתונים. אבל הם חייבים להיות מלווים בהטמעה אחראית, שימוש מושכל ובקרה אנושית. הדבר הכי חשוב הוא לא לשכוח את הגורם האנושי. AI אולי מונחה נתונים, אבל אין לו קונטקסט, אין לו אמפתיה, ואין לו שיקול דעת. אם הנתונים הוזנו בצורה מניפולטיבית – התוצאה תהיה בהתאם".

בינתיים, הסקר בדק מנהלים בארצות הברית, אבל בתור מי שנמצאת בחזית התעשייה, כנראה שלא רחוק היום שזה יגיע גם לחברה שלכם שיושבת בישראל, או בכל מקום אחר לצורך העניין. לכן, בפעם הבאה שאתם נכנסים לחדר של המנהל שלכם וסוגרים את הדלת כדי לדבר על השכר, שווה שתנתקו לו קודם את ה-WiFi, כדי שלא יוכל לבדוק עם ChatGPT אם זה משתלם לו.

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם