עד 2030: הבינה המלאכותית תעקוף את יפן בצריכת חשמל

מרכזי נתונים מבוססי AI צפויים להגדיל את צריכת החשמל לכ-945 טרה-ואט לשעה. העומס על רשתות החשמל כבר מורגש

ניב גילינסקי
21.4.25

תמונה: Pixabay

זוכרים איך בסוף מרץ ביקש סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, שנפסיק רגע להפציץ את ChatGPT בבקשות לתמונות כי החומרה פשוט לא עומדת בעומס? אז זה נשמע דרמטי, עכשיו זה כבר מגובה במספרים: לפי דוח חדש של הסוכנות הבין־לאומית לאנרגיה (IEA), מרכזי הנתונים שמניעים את מהפכת ה-AI צפויים לצרוך עד סוף העשור יותר חשמל ממה שצורכת כל יפן ולהגיע לכ-945 טרה-ואט לשעה. וזה עוד בתנאי שרשתות החשמל יעמדו בקצב מה שכבר היום מתחיל להיראות כמו משימה קשה במיוחד.

לפי הדוח, ההשקעות במרכזי נתונים כמעט הוכפלו מאז 2022, והצריכה עלתה ב-12% מאז 2017. התחזית? הכפלה נוספת עד 2030,  בעיקר בגלל השתלטות הבינה המלאכותית על כל תחום טכנולוגי אפשרי. "עד 2030 מרכזי הנתונים יצרכו חשמל בהיקף דומה לצריכה הלאומית של יפן כיום", כך אמר מנכ"ל IEA, פאטי בירול. בארה"ב בלבד, מרכזי הנתונים צפויים להוות כמעט מחצית מהגידול בצריכת החשמל.

כמה חשמל שווה תמונה?

לפי IEA, דאטה בייס מבוסס AI צורך כמו 100,000 בתי אב – והגדולים שבדרך צפויים לצרוך פי 20 מזה. במדינות המפותחות, שבהן צריכת החשמל הייתה יציבה שנים, ההשפעה צפויה להיות דרמטית יותר, אבל הביקוש הזה לא בא בלי מחיר.

הדוח מזהיר שעד חמישית מפרויקטי הדאטה־סנטרים עלולים להתעכב, בגלל חיבור איטי לרשתות, מחסור בשנאים, טורבינות, כבלים וציוד תשתית אחר. והבעיה? לא רק אמריקאית. גם בריטניה כבר דיווחה על קושי לעמוד בביקושים והמצב לא צפוי להשתפר בלי השקעות כבדות.

העומס על התשתיות הוא רק חצי מהסיפור. ה-IEA מתריעה גם מפני עלייה תלולה במתקפות סייבר נגד תשתיות אנרגיה: פי שלושה בארבע השנים האחרונות, הרוב בגלל AI.

יש גם חדשות טובות

לא הכל נורא – AI אמנם צורכת הרבה חשמל, אבל גם יכולה לייעל את מה שכבר קיים. הדוח מציג שורה של טכנולוגיות מבוססות בינה מלאכותית שיכולות לשפר את אמינות הרשת ולחסוך בעלויות תפעול: גילוי תקלות אוטומטי שמקצר השבתות ב-30%-50%, חיישנים חכמים שמאפשרים לנצל טוב יותר קווי חשמל קיימים וגם חיסכון פוטנציאלי של 175 ג'יגה־ואט בלי לבנות קווי הולכה חדשים.

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם